Sport

Atlétika: a szülei is a helyszínen láthatták Márton Anita Európa-bajnoki győzelmét

Atlétika: a szülei is a helyszínen láthatták Márton Anita Európa-bajnoki győzelmét

2017. március 7., kedd
Atlétika: a szülei is a helyszínen láthatták Márton Anita Európa-bajnoki győzelmét
Márton Anita

Nincs megállás, ezen a hétvégén már a Kanári-szigeteken versenyez az újdonsült – és címvédő – Európa-bajnok Márton Anita, akinek sokat jelentett Belgrádban a család támogatása.

Bár az országos csúcs megdöntésére készült, ettől végül elmaradt

Márton Anita

a múltheti belgrádi fedettpályás atlétikai kontinesnviadalon, ám versenytársai a közelébe sem kerülhettek, végtelenül magabiztos versenyzéssel védte meg címét az Európa-bajnokságon „Nagyon hosszú nap volt és különösen az volt nehéz, hogy a selejtező és a döntő időben meglehetősen közel voltak egymáshoz” - idézte fel a szegedi dobóatléta a pénteki versenyt. „Persze, az bevált szokás, hogy egy napon rendezik a selejtezőt és a döntőt, de most nagyon kevés időnk volt a finálé előtt, így nem tudtuk magunkat rendesen kipihenni. A délelőtti programban sajnos nem úgy teljesítettem ahogy terveztem, mindenképpen szerettem volna a selejtezőszintet első kísérletre megdobni, de ez nem sikerült. Azt hiszem fejben kicsit szétestem, de végül kvalifikáltam magam a döntőbe” – tette hozzá Márton Anita. Az olimpiai bronzérmes atléta harmadik kísérletre dobta meg a döntőt érő távolságot, így ha nem is az előzetesen várt könnyedséggel, de a legjobb eredménnyel jutott be a péntek esti fináléba. Ott aztán már nem hagyott kérdéseket, az első lökésével bebizonyította, hogy egyértelműen az aranyérem legfőbb várományosa. 18.67 méterrel köszönt be a riválisoknak – amely távolsággal egyébként mint utólag kiderült akkor is megnyerte volna a versenyt, ha a további kísérletei érvénytelenek – majd a harmadik lökéssel egészen közel, konkrétan kilenc centiméterre került a tavaly felállított 19.33-as országos csúcsától. „Nagyon picit csalódott vagyok, hogy nem sikerült végül megdönteni a csúcsot, de tudom, hogy ez az eredmény bennem van. Ezen a szinten már nagyon nehéz minden versenyen a maximumot, vagy még annál is többet kihozni magadból és természetesen nagyon örülök az Európa-bajnoki címnek. A selejtező után a döntő mindig egy új esély, új lehetőség, és szerencsére sikerült jól felkészülnöm rá fejben” – értékelt Márton Anita. Mi sem bizonyítja jobban sportolói nagyságát, hogy az utolsó lökéshez már azzal a tudattal állhatott oda, hogy biztosan aranyérmes, mégis ez a kísérlet sikerült a legjobban és végül 19.28 méteres távolsággal nyerte meg a döntőt. A belgrádi verseny azért is lehetett különleges a békéscsabai színekben versenyző atléta számára, hiszen először fordult elő, hogy a szülei is a lelátón foglaltak helyet egy nemzetközi versenyen. „Természetesen nagyon sokat jelentett, de a szüleimen kívül elkísértek az edzőtársak, a barátaim, sőt még keresztanyukám is ott ült a lelátón. Nagyon jó érzés volt úgy bevonulni a csarnokba, hogy éreztem a szurkolók szeretetét és tényleg rengeteg magyar szurkolt nekem a versenyen” – idézte fel az olimpiai bronzérmes sportoló. Nem sokat pihenhet azonban Márton Anita, ezen a hétvégén újabb megmérettetésen vesz részt, ezúttal a Kanári-szigeteken áll majd dobókörbe a dobó Európa Kupán. „Ez egy olyan verseny lesz, ahol a négy atlétikai dobó szám európai legjobbjai mérik össze erejüket, a verseny után pedig maradunk még két hétig a csapattal Spanyolországban edzőtáborozni” – zárta a régi-új Európa-bajnok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.