Közélet

A szegedi klinikákon is látogatási tilalom van érvényben a kanyaró miatt

A szegedi klinikákon is látogatási tilalom van érvényben a kanyaró miatt

2017. március 6., hétfő
A szegedi klinikákon is látogatási tilalom van érvényben a kanyaró miatt
sztetoszkop_orvos_egeszsegugy

A makói kórházban kanyaró miatt elrendelt zárlat következtében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szombaton módosította a területi ellátási kötelezettséget. Ez alapján a Békés megyei orosházi kórház látja el négy Csongrád megyei település betegeit.

Duray Gergő

, az orosházi kórház főigazgató-főorvosa hétfőn az MTI-nek elmondta: az OTH határozata értelmében a Csanádalberti, Pitvaros, Ambrózfalva és Nagyér településről érkező betegek - összesen 2800 ember - járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátását végzik a makói kórház helyett. Vasárnap két-három beteg jelent meg a kórházban ebből a körzetből - tette hozzá. A főigazgató elmondta: jelenleg felmérik a dolgozók oltási státusát. Megnézik, hogy dolgozóik közül hányan kaptak csak egyetlen védőoltást a kanyaró ellen, hányan kapták meg az ismétlő oltást is, és hányan nem részesültek egyáltalán az immunizációban. Az egészségügyi dolgozók kötelező morbilli védőoltásáról egyelőre nincs információjuk, azt az egészségügyi hatóság rendelheti el - közölte. A román határhoz közeli gyulai és békéscsabai kórházat hivatalosan egyelőre nem tájékoztatták a dolgozók kötelező védőoltásáról, a két intézményben még nem kezdődött el az orvosok és ápolók oltásainak a felmérése.

Szentes Tamás

országos tisztifőorvos szombaton azt mondta: ellenőrizni kell a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásának dokumentációját, azokat pedig, akik nem kaptak második oltást, be kell oltani. Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, aminek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy, kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két alkalommal - 15 hónapos, majd 11 éves korban - kapnak oltást a gyerekek. Az elmúlt két évtizedben Magyarországon az átoltottság meghaladta a 98 százalékot. Az oltás és az emlékeztető oltás a szakirodalmi adatok szerint mintegy 99 százalékos védelmet biztosít. A makói kórház tíz munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést. Szombaton az OTH elrendelte az intézményben a zárlatot.

A szegedi klinikákon is látogatási tilalmat vezettek be a kanyaró miatt

Újabb dolgozó fertőződött meg kanyaróval a makói kórházban - írja a

delmagyar.hu

. Az egészségügyi dolgozókat Makón és Szegeden is beoltják a vírus ellen - már Szegeden is látogatási tilalmat vezettek be. A makói kórház a delmagyar.hu-nak azt mondta, hogy az emberek többsége tisztában van a látogatási tilalommal. A kanyaró miatti zárlat csak a sürgősségi és a fekvőbeteg-osztályokat érinti, tehát a többi természetesen fogadja a betegeket. A rendelői tömbben a szokásos munka folyik, az egészségügyi dolgozók viszont maszkot viselnek. A kanyarójárvány Romániában tört ki, ez terjedhetett át Makó környékére. A magyar lakosságnak csupán bizonyos része védett a rendkívül agresszíven terjedő vírustól. A kialakult helyzet miatt hétfő déltől ismét látogatási tilalmat rendeltek el – a makói kórház után a szegedi klinikákon is. Az intézkedés visszavonásig érvényes. "Magyarországon 1969-ben vezették be a védőoltást, ekkor még csak a kanyaró ellen védett a beadott vakcina" – mondta el

Rózsa Mária

, a szegedi gyermekklinika gyermekinfektológus főorvosa. "A 48 éven felüliek ebből következően csak akkor védettek, ha átestek a vírusfertőzésen. A fiatalabbak sem védettek azonban teljes mértékben, hiszen 1999 óta adnak csak emlékeztető oltást 11 éves korban az MMR-oltáshoz, amely már egy kombinált vakcina. Mivel a védettség az idő előrehaladtával csökkenhet, így fordulhatott elő, hogy most beoltott egészségügyi dolgozók megbetegedtek."

A kórházi dolgozók a legveszélyeztetettebbek

Rózsa Mária elmondta, elsősorban a kórházi dolgozók veszélyeztetettek az átjáró betegek miatt. Szegeden most mindenkin elvégzik a szűrést, és ha fogékonyak a vírusra, beoltják őket. Hasonlóan jártak el egyébként az év elején a bárányhimlőjárvány kapcsán is. Könnyen meg lehet azonban fertőződni például azokban a fürdőkben is, ahol sok román megfordul. A kanyaró már a kiütések megjelenése előtt fertőz, azok megjelenése után 3-4 nappal viszont már nem. "Aki kanyarós beteggel érintkezett, meg kell vizsgálni, hogy van-e a szervezetében ellenanyag. Ha nincs, azonnal be kell oltani" – mondta el a szakember, aki vérvizsgálatot javasol azoknak is, akik szeretnének biztosak lenni abban, védettek-e a vírussal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.