Közélet

A magyar államadós-besorolásnak megfelelő osztályzattal látta el a Molt a Moody's

A magyar államadós-besorolásnak megfelelő osztályzattal látta el a Molt a Moody's

2017. március 31., péntek
A magyar államadós-besorolásnak megfelelő osztályzattal látta el a Molt a Moody's

A befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásnak megfelelő, "Baa3" szintű osztályzattal látta el első minősítésként a Molt a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő az osztályzat megállapításához fűzött, pénteken Londonban ismertetett indoklásában közölte: a Molnak megadott "Baa3" osztályzat figyelembe veszi egyrészről a magyar olajipari csoport erőteljes pénzügyi profilját és az ezt alátámasztó szilárd likviditási helyzetét, valamint a közép- és kelet-európai olajfinomítói és marketing-üzletágban betöltött piacvezető pozícióját, másrészről a kitermelés földrajzi kiterjedtségének hiányát és csekély méretét a hasonló profilú európai vállalatok kitermelési szegmenséhez mérve. A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, szintén "Baa3" osztályzattal, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége. A Mol osztályzatának megállapításához fűzött pénteki elemzésében a Moody's kiemelte azt a várakozását, hogy a Mol fenntartja erőteljes pénzügyi teljesítményét. A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a kamatok, az adófizetés és a leírások előtt számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) a 2-2,2 milliárd dolláros sávban lesz, amelyhez 60-65 százalékban járul hozzá a finomítói tevékenység. A Moody's azzal számol, hogy a Mol bruttóadósság/EBITDA rátája a 2017-2019-es időszakban az 1,5-1,7-szeres szorzósávban marad. A hitelminősítő kedvező fejleményként emelte ki pénteki elemzésében, hogy a Mol tavaly decemberben megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást az INA horvát olajipari vállalatban meglévő részesedése ügyében. A Moody's szerint a döntőbírósági eljárás eredménye érdemben csökkenti annak a kockázatát, hogy a Mol elveszíti ellenőrző részesedését horvátországi érdekeltségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.