Kultúra

A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

2017. március 30., csütörtök
A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban
0330_KA_03

Kárpátaljáról, a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola diákjait látja vendégül a héten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium. A kárpátaljai vendégek csütörtökön keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot, ahol Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot.

A huszonegy diák és négy pedagógus az intézmények közötti testvériskolai kapcsolat révén érkezett Szegedre, s a vendéglátók fontosnak tartották, hogy a diákok megismerhessék Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét is. A kárpátaljaiak elmondták: sok olyan jellegzetességgel találkoztak az Emlékpontban – különösen a tanárok –, amely náluk, az egykori Szovjetunióban is hasonlóan megtalálható volt és az ott megtörtént esetekkel is sok a párhuzam. A csoporttal érkezett tanítónő, Keresztesi Diana nagymamája történetét osztotta meg a látogatás alkalmával. A nagymama a történet idején a tanítóképző elsőéves hallgatója volt, s lelkesen készült a pedagógus pályára. Azonban édesapját, aki a kolhozban dolgozott, a kommunista hatalom – ma sem tudni, miért – három évre börtönbe záratta és a nagymamát azonnali hatállyal eltávolították a tanítóképzőből. A tanítói pályára később sem léphetett, az eset után tíz évvel nyílt lehetősége arra, hogy könyvtárban dolgozzon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.