Közélet

A főjegyző szerint egy párt egy frakciót alakíthat, minden más szervezet akár többet is

A főjegyző szerint egy párt egy frakciót alakíthat, minden más szervezet akár többet is

2017. március 27., hétfő
A főjegyző szerint egy párt egy frakciót alakíthat, minden más szervezet akár többet is
jogi_bizottsagi11_gs

Izgalmas jogi bizottsági ülés zajlott le hétfőn reggel. Binszki József, a bizottság elnöke és Mózes Ervin címzetes főjegyző érvelt egymás ellen, a DK-s képviselő szerint nem lehet két Összefogás Szegedért frakció, a hivatalvezető viszont azt állítja, igen, habár nem szerencsés, hogy nem ugyanazok szabályok vonatkoznak egy jelölőszervezetre, mint egy pártra. Szegeden is alakítanak ki elektromos töltőállomásokat, erre 40 millió forintot költenek a városi büdzséből, pedig Makótól Kecskemétig rengeteg település élt az akár száz százalékos kormányzati támogatás lehetőségével.

14 ponttal foglalkoztak a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfői ülésének nyílt részén. Szinte már szokatlan Szegeden, de valódi kérdések merültek fel, vita folyt, habár több tag most is problémaként nevezte meg, hogy nem képes úgy felkészülni, ha három munkanap helyett csak a hétvége áll rendelkezésére, mert ilyenkor nem tud egyeztetni egy-egy hivatal, cég, szolgáltató munkatársaival az előkerülő ügyekben. (

Német Ferenc

fideszes külsős delegált szerint csak péntek délután került fel minden előterjesztés, amit szóvá is tett.) Egyéni indítvánnyal készült Binszki József, a bizottság DK-s vezetője a közgyűlésre. Több törvényre hivatkozva azt állította, hogy nem alakulhatott meg az Összefogás Szegedért frakciója 2016 végén, mert 2014-ben már létrejött az MSZP-Összefogás Szegedért frakció, s egy párt pedig egy frakciót alakíthat. Ugyan a Szervezeti és Működési Szabályzat csak pártokról ír, de ez „értelemszerűen vonatkozik a konkrétan nem nevesített egyéb szervezetekre is”.

Mózes Ervin

címzetes főjegyző viszont nem ért egyet ezzel az érveléssel, mert úgy gondolja, „nem lehet kiterjeszteni egy korlátozó jogszabályt”. Ugyan nem tartja szerencsésnek a megkülönböztetést, de nem tartja törvénytelennek a lépést.

jogi_bizottsagi02_gs

Binszki úgy látja, hogy mikor Botka László polgármester a két DK-s delegáltat visszahívta, akkor

Berkesi Ottóék

új frakciójára hivatkozott, s „jogszerűtlen állapot nem keletkeztethet jogszerű helyzetet”. Azt követelte, hogy a két új delegált helyére a korábbiakat helyezzék vissza. Ezzel szemben a főjegyző másképp vélekedik, mert szerinte nem számít a polgármesteri indoklás, csupán maga a döntés, a polgármester javaslatát pedig a többség megszavazta. Binszki önálló képviselői indítványát végül Binszki József és Német Ferenc támogatta – nem meglepő módon a két érintett,

Ollé György

ügyvéd külsős delegált és

Kónya Zsolt

volt MSZP-s képviselőjelölt nemmel szavazott. A tervek szerint összesen 22, az elektromos autók töltésére alkalmas pontot alakítanak ki, a városházánál (4 darab), a kormányhivatalnál (12 darab) és a Stefániánál, az ügyészségnél (6 darab) -

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester tájékoztatása szerint - mintegy 38-40 millió forintból. Az alpolgármester

Rózsavölgyi József

(Fidesz-L.É.T.) kérdésére hozzátette, ezen felül az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírják, hogy a bevásárlóközpontok is megtegyék ezt. A beruházást a város saját költségén hajtja végre, a parkolási díjakból származó bevételeket szánják a célra. Német Ferenc felvetette, hogy miért nem igényelt a város ehhez állami segítséget. Térségünkben nem kevés település kormányzati támogatással alakítja ki az elektromos töltőállomásokat. Töltőtípustól függően 1,4 millió és 3,2 millió forint közötti támogatást kaphatnak a városok, a pályázati kiírás szerint akár a teljes költséget is az állam állhatja az erre szánt összesen 1,25 milliárd forintból. Többek között Hódmezővásárhelyen három, Kecskeméten tíz, Makón három e-töltőt alakítanak ki így. Nagy Sándor válaszában azt hangsúlyozta, hogy nem élhettek ezzel a támogatással, mert akkor a fizető parkolórendszerrel kapcsolatos OTÉK-követelményeknek nem tudtak volna megfelelni.

jogi_bizottsagi10_gs

Megszűnik a hagyományos papíralapú parkolójegy, az új parkolóautomatáknál – amelyek beszerzéséről most pénteken aláírták a szerződést – a forint címletek mellett pedig euróval és érintőkártyával is lehet majd fizetni. A Pünkösd utáni keddtől él a rendeletmódosítás, amelynek köszönhetően két – a sárga- és a kék - zónát összevonják. A gumigyár előtti parkoló területét három helyrajzi számra osztják fel, ebből kettőt eladna a város, egyet megtart az út miatt. Döntöttek egy rendeletmódosításról, ha a közműszolgáltatók – vagy más beruházók – felbontják az utat, akkor minél hamarabb kell helyreállítani, valamint drágább lesz, ha frissen – öt éven belül – elkészült úttal teszik ezt. Mind a regisztrált bűncselekmények száma, mind a százezer lakosra jutó bűncselekmények mennyisége csökkent a városban

Virág János Attila

rendőr őrnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának tájékoztatása szerint. Javult a nyomozások eredményessége tíz esetből hatot derítenek fel. 75 körzeti megbízott tevékenykedik. A rendezvényeket a polgárőrökkel, a Közterület-felügyelet munkatársaival és a civilekkel együtt biztosítják. A katasztrófavédelem számára átlagos év zajlott le, fejlesztették tovább az eszközparkot is. Egy kiemelkedő esetük történt, egy veszélyes anyagokkal foglalkozó, hulladékokat tároló üzemben ütött ki tűz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.