Vízilabda: a Vasas otthonában zárja az alapszakaszt a Contitech Szeged Diapolo

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_vasas12_gs

Végéhez közeledik a férfi vízilabda OB I idei alapszkasza: egészen pontosan egy mérkőzés választ el minket attól, hogy a szezon második felébe lépjünk. Szombaton a Contitech Szeged Diapolo a Vasas vendégeként száll medencébe, hogy lejátssza az „A” csoport és egyben az alapszakasz záró találkozóját.

Mint ismert, erre a mérkőzésre korábban került volna sor, azonban akkor a rossz időjárási körülmények miatt a szegediek nem tudtak elutazni a fővárosba, így el kellett halasztani a találkozót, így ezzel a mérkőzéssel fejeződik be a bajnokság alapszakasza. Az már korábban eldőlt, hogy Varga Péter együttese a felsőházi rájátszásban folytatja szereplését, de mielőtt ismertetnénk a további menetrendet, tekintsük át, hogyan alakult a szezon eddig része a Tisza-parti alakulat számára.

Bravúros döntetlenek, csalódást keltő ikszek

Rangadóval kezdte a szezont a Contitech Szeged Diapolo gárdája, a Csongrád megyei rivális Metalcom Szentes vizitelt az első körben Szegeden, hogy szenvedjen aztán sima vereséget a szegedi sportuszodában. Varga Péter csapata egy könnyed 15-7-el adta meg az alaphangot a nyitányon a tavalyi hatodik hely után és a második fordulóban a Mecsekalján is folytatta a megkezdett jó sorozatot, nyolcgólos győzelemmel távozott Pécsről. A papírforma győzelmek után az első igazán komoly kihívást a címvédő Szolnok szegedi vendégjátéka jelentette, ahol Manhercz Krisztiánék el is szenvedték első bajnoki vereségüket: 11-6-s győzelemmel távozott Szegedről a Szolnok. Az OSC otthonában aztán az első bravúrját is bemutatta a Tisza-parti együttes, Ivan Basara kezében még a három pont is benne volt, ám végül benne is maradt és meg kellett elégedni a szerzett eggyel, valamint a 11-11-s döntetlennel, ám aligha érezte magát csalódottnak emiatt bárki is a csapat háza táján. Ezután folytatódtak a fővárosi hetek a Szegednél, a KSI ellen aratott papírforma győzelem után a Vasast fogadta a Contitech Szeged Diapolo és egy nagyon izgalmas mérkőzésen újabb 11-11-s döntetlent játszott az újabb fővárosi csapat ellen. Ennél fájóbb, hogy egy debreceni győzelem után a szentesi mérkőzésen csupán öt gólt szerezve újabb pontosztozkodásra kényszerült Varga Péter csapata – a bajnokságban immár harmadik alkalommal – sőt rögtön érkezett a negyedik iksz is, méghozzá Pécsett. Ugye kitalálják: 11-11. A csapat közben búcsúzott a Honvéddal szemben a Magyar Kupa küzdelmeitől és sok pontot hullajtott a váratlan ikszek következtében, így a téli szünetben a sorok rendezése lehetett Varga Péter egyértelmű célja. A csapat pechére a Szolnok otthonában kellett ismét medencébe szállni a rövid pihenő után, ahol bár helytállt a Szeged, végül 11-8-s vereséget szenvedett. Az OSC ellen hazai meccsen aztán hatalmasat küzdöttek Sedlmayer Tamásék és végül pontot is mentettek, megszerezve ezzel ötödik döntetlenjüket a bajnokságban. A KSI és a Debrecen legyőzése már rutinmunka volt az alapszakasz végén a szegediektől, így állnak most 23 megszerzett egységgel Milos Vukicevicék, amit a Vasas ellen lehetne tovább növelni. Hogy ennek mi a jelentősége? Nézzük meg!

szeged_vasas30_gs

A bűvös negyedik hely

A tavaly bevezetett lebonyolítási rend szerint a férfi vízilabda OB I-ben szereplő 16 csapatot két csoportba sorsolják be a bajnokság megkezdése előtt az előző évben elért helyezések alapján, így nagyjából két egyfomra erősségü nyolcas alakul ki. A csoportokat „A” és „B” jelzéssel különböztetik meg, ezekben a nyolcasokban zajlanak az alapszakasz küzdelmei. Itt minden csapat játszik a hét csoportellenféllel otthon és idegenben is, ami 14 alapszakasz-mérkőzést jelent. A Contitech Szeged Diapolo idén az „A” jelzésű csoportba kapott besorolást, ahol a Szolnok, az OSC, a Vasas, a Pécs, a Debrecen, a Szentes és a KSI csapataival kellett megmérkőznie. Az már egészen biztos az utolsó mérkőzés előtt, hogy Varga Péter csapata nem végezhet a negyedik helynél rosszabb pozícióban a nyolcason belül, ami azt is jelenti egyben, hogy a felsőházi rájátszásban folytathatja a további küzdelmeket. A felsőházi rájátszás mezőnye úgy alakul ki, hogy az „A” és „B” jelzésű nyolcasok első négy helyezettje kerül egy kalapba a folytatásban – az 5-8 helyezettek az alsóházban folytatják – ám a továbbjutó együttesek csak az ellentétes csoport négy továbbjutójával játszanak oda-vissza, ami plusz nyolc mérkőzést jelent csapatonként. A Szeged esetében a további ellenflek az Eger, az FTC, a Miskolc és a BVSC lesznek. Fontos azt is kiemelni, hogy a csapatok az alapszakaszban megszerzett pontszámaikat viszik magukkal, tehát pillanatnyilag így néz ki a felsőházi rájátszás tabellája a rajt előtt:

1. ZF-Eger 40 pont
2. Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP 39 pont
3. A-HID OSC Újbuda 35 pont
4. FTC PQS Waterpolo 33 pont
5. PannErgy-Miskolci Vízilabda Club 27 pont
6. Contitech Szeged Diapolo 23 pont/13 mérkőzés
7. VasasPlaket 22 pont/13 mérkőzés
8. MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló 20 pont

szeged_szolnok14_gs

Ebbe a tabellába íródik be majd a hétvégi Vasas-Szeged párharc eredménye és az rögtön nagyon jól látszik, hogy mindkét csapatnak nagyon fontos lenne a három pont megszerzése. A lebonyolítási rend szerint ugyanis a felsőházi rájátszás nyolc fordulója után játszanak a helyosztókon az együttesek. Az ötödik és a hatodik, valamint a hetedik és a nyolcadik három győzelmig tartó párharcban döntik el a helyezések sorsát. Így történik ez az alsóházban is, ahol végül a tizenötödik és tizenhatodik párharcának a vesztese búcsúzik az első osztálytól. Az első négy pozícióban záró együttesek helyzete azonban speciális, hiszen elődöntőre is sor kerül, méghozzá keresztbejátszással. Ez azt jelenti, hogy az első a negyedikkel, míg a második a harmadikkal küzd meg a fináléba kerülésért. Az elődöntők során az a csapat kerül az arany-csatába, amelyik először szerez hét pontot a párharcban. Ide viszont az egymás elleni mérkőzések eredményeit is hozzák a csapatok, tehát ha valaki oda-vissza megverte az alapszakaszban/a felsőházi rájátszásban az elődöntős ellenfelét, annak elég egy döntetlen is a fináléba kerüléshez. A döntőben aztán már ugyanúgy az egyik fél harmadik győzelméig küzdenek a felek, hogy eldöntsék a bajnoki cím sorsát.

A szegedi alakulat jeleneg tíz ponttal állna a negyedik FTC mögött a felsőházi tabellán, amelyből hármat már le is faraghat egy esetleges angyalföldi sikerrel, ráadásul a Fradival is játszik még oda-vissza Varga Péter együttse, így az elődöntős szereplés sem elképzelhetetlen. Azt is láttuk már idén a szegedi gárdától, hogy képes felvenni a harcot az élmezőnnyel is, elég ha csak az OSC elleni döntetlenekre gondolunk. Az pedig már mellékes, hogy egy Vasas elleni győzelem újabb lendületet is adhatna a Tisza-parti alakulatnak, így parázs csatára van kilátás hétvégén.

Előző sztori

A mesék csodái bennünk rejlenek + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: sokat tanult a felkészülési időszak alatt a Szeged-Grosics