Közélet

Tadeusz Kaczor kapja a Csongrád Megye Díszpolgára díjat

Tadeusz Kaczor kapja a Csongrád Megye Díszpolgára díjat

2017. február 10., péntek
Tadeusz Kaczor kapja a Csongrád Megye Díszpolgára díjat
megyei_kozgyules_mindszent11_gs

Több megyei díj díjazottjairól is döntött pénteken a Csongrád Megyei Önkormányzat, a díszpolgári címen túl a sajtó- és a sportdíjról, valamint az ifjúság és a megyéért tett erőfeszítésekért járó elismerésről is megállapodtak.

Hivatali elfoglaltságaik miatt többen is távollétüket kérték a Csongrád Megyei Önkormányzat üléséről, de 14 fő jelenlétével is határozatképes volt a közgyűlés. A tagok csak néhány napirendi pont felett akadtak meg, de azokat különösebb vita nélkül, egyhangúlag egyetértve elfogadták.

Szabó Zoltán Ferenc

, az ügyrendi és jogi bizottság elnöke az első napirendi ponthoz fűzött megjegyzést. Kérdőre vonta a közgyűlést, amiért még tavaly 3 millió forintot szánt a megyei önkormányzat turisztikai feladatokra, addig idén már csak 500 ezer szerepel a 2017. évi költségvetési rendeletben. Ugyancsak nehezményezte, hogy a bármilyen célra felhasználható általános tartalékkeret 13 millió forintról 5 millióra csökkent. Módosítaná továbbá a sporttámogatásokra nyújtható keretet is, s visszaállítaná a tavalyi 5 millió forintos keretet, valamint

Kakas Béla

elnöknél érdeklődött arról is, miért nem jár 2017-ben a megyei rendőr-főkapitányságnak az az 1 millió forint, melyet tavaly a migrációs nyomás kezeléséhez ítélt meg a közgyűlés.

megyei_kozgyules_mindszent15_gs

Kakas Béla elmondta, a turizmus keretéről takarékossági szempontok döntöttek, ám a kiadványok és turisztikai tevékenységek továbbra sem maradnak finanszírozás nélkül, hiszen arra pályázatok útján is lehetőség van. A sporttámogatással egyetértett, szerinte ennek az összegnek a sokszorosát el lehetne költeni a csapatok és utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubok között. Hozzátette továbbá, hogy tavaly a rendőr-főkapitányság technikai eszközök beszerzésére kérte a milliós összeget, de ennek fontosságával is egyetért. A tartalékkeret kapcsán megjegyezte, még nem készült el a zárszámadás, így az 5 millió forintos összeg még nem a pontos értéket mutatja. Szabó módosítóját a bizottságok átgondolták annak fényében, mely három forrást javasolta a sporttámogatás növelésére, valamint a rendőr-főkapitányság támogatására, így egybehangzó egyetértéssel átcsoportosítottak 3 millió forintot az általános tartalékkeret terhére.

megyei_kozgyules_mindszent10_gs

Szabó Zoltán Ferenc a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. mint a Csongrád Megyei Önkormányzat kizárólagos tulajdonú gazdasági társasága idei évre vonatkozó üzleti terve felől is érdeklődött. Mint mondta, a társaságot többek között azért alapították, hogy az segítse a TOP-os pályázatok elbírálását. 2016-ban 20 milliós kölcsönt kaptak arra, hogy a kft. fennmaradhasson, de eddig csak egyetlen TOP-os pályázatot bíráltak el, holott a polgármesterek már tűkön ülnek, hogy minél előbb pont kerüljön ügyük végére. Nehezményezte, hogy a társaság többször is változtatott már annak időpontján, mikor indulnak el a pályázatok, mikorra történik meg az elbírálás. A társaság és a fenntartó közötti tagi kölcsön szerződés módosításában szerepel, hogy a társaság feladatai ellátására 50 millió forintot kér a tavaly novemberben neki ítélt 30 milliós összeg helyett, melyet bevételei alapján a likviditási helyzethez igazodóan, ütemezetten, de legkésőbb 2017. december 31-ig köteles visszafizetni. Az ügyrendi bizottság elnöke ezen a kiíráson módosított volna.

Kovács Beáta

, a közgyűlés elnöke úgy reagált, a Ptk. értelmében gazdasági társaságoknak további tagi kölcsönt adni nem lehet, technikailag ezért szerződésmódosítással változtatnak az összegen. Ez annyit tesz, hogy nem további 20 milliós kölcsönt nyújtanak, hanem egyszerűen a szerződést írják át, s írják felül az összeget 50 millióra.

Bozó Zoltán

, a pénzügyi bizottság elnöke azzal egészítette ki, hogy a kft. üzleti terve megalapozottan készült el, a legkedvezőtlenebb forgatókönyvvel számolva, ahogyan azt más gazdasági társaságok is teszik.

megyei_kozgyules_mindszent18_gs

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Csongrád Megye Díszpolgára kitüntető díj, a Csongrád Megyéért Díj, a Csongrád Megye Sajtódíja, valamint a Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díj díjazottjairól. A közgyűlés díszpolgárnak választotta

Tadeusz Kaczor

tiszteletbeli lengyel konzult, megyéért díjjal jutalmazza a Szegedi Kortárs Balett-társulatát,

Márton Anita

olimpikont, valamint a Johannita Segítő Szolgálatot. Sajtódíjban részesítik a Toronyirány című magazin szerkesztőségét, valamint a sport és ifjúság terén tett erőfeszítéseiért jutalmazzák

Kása Ferenc

mesteredzőt,

Szigeti János

és

Tápai Miklós

sakkozókat, valamint a Magyar Ifjúsági Szövetséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.