Közélet

Szemétből csinálnak pénzt Szegeden - válogatóüzem épül és a hőt is hasznosítanák

Szemétből csinálnak pénzt Szegeden - válogatóüzem épül és a hőt is hasznosítanák

2017. február 2., csütörtök
Szemétből csinálnak pénzt Szegeden - válogatóüzem épül és a hőt is hasznosítanák
biogaz18kf

Egy modern hulladékválogató üzem épül a Sándorfalvi úton a környezetgazdák nyertes pályázata révén, ami jövőre kezdi meg működését – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A cégvezető jövőbeni terveikkel kapcsolatban azt is elmondta a SZEGEDma.hu-nak, hogy a hőszolgáltatóval közös projektet terveznek, amelynek révén a biogázerőműben keletkező hulladékhőt használati melegvíz melegítésére használnák fel az Északi Fűtőműben.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., egy újabb divízióval bővült a korábban is szerteágazó tevékenységi körük, a Testamentum temetkezési cég január elsejével beolvadt hozzájuk ugyanis, másrészt önálló kommunális hulladékszállítással foglalkozó társaság vált ki augusztus elsejével. „Ennek révén a társaság költségvetése nagyjából a harmadára esett vissza, de az ipari, konténeres hulladékszállítás az anyacégnél maradt. A teljes infrastruktúrát az új hulladékgazdálkodási társaság bérli tőlünk, együtt igyekszünk továbbra is ellátni minden feladatot, viszont függetlenedett egymástól a két cég gazdálkodása” – részletezte

Makrai László

.

Hulladékválogató épül Szegeden

Az ügyvezetőtől megtudtuk, tavaly lezárult egy másfél milliárdos pályázatuk, amit egy térségi hulladékgazdálkodási társulás gesztoraként vezettek a szegedi környezetgazdák. Már üzembe is álltak azok a gépek, amelyeket nyertek a szolgáltatók, s amiért bérleti díjat is fizetnek a társulásnak. „Van egy további nyertes, 7,6 milliárd forint értékű pályázatunk is, ami egy komplex hulladékgazdálkodási fejlesztést, beruházást takar. Egy modern high-tec, 21. századi hulladékválogató mű fog épülni, amire részben azért is kényszerültünk, mert sajnálatos módon a lakosság jelentős része továbbra sem tartja kötelességének a háztartási szelektív hulladékgyűjtést. Sajnos a közöny nagy úr, azt a mozdulatot, amit szándék hiányában nem hajlandók sokan megtenni a konyhában, technológia és energia befektetéssel, vagyis nagyon drágán kell pótolni, és utólag válogatni a hulladékot. Az ebből kinyert alapanyag azonban sajnos sosem lehet olyan minőségű, mint a háztartásokban előszelektált hulladék, hanem általában csak égetésre, vagyis energiatermelésre alkalmas csomagolási anyag nyerhető ki belőle, vagyis gyártási újrafelhasználásra kevésbé alkalmas.” – magyarázta Makrai László. Felhívta a figyelmet arra is az ügyvezető, hogy már 2015-től kötelező a lakosságnak a csomagolási hulladék háztartási szelektálása, ám ebből szinte semmit sem látnak, Szegeden nem növekedett jelentősen a gyűjtőszigetekben, hulladékudvarokban és a sárgazsákban átadott csomagolási hulladékmennyiség.

szelektihulladek02_gs

Érdemes tudni, hogy egy társulás keretében 32 településsel áll kapcsolatban a cég, ami többek közt sikeresen hajtotta végre korábban a települések régi szemétlerakó telepeinek felszámolását, rekultivációját. Ezen települések viszont vállalták, hogy a cég Sándorfalvi úti lerakójába szállíttatják a 250 000 lakosuk által megtermelt hulladékot, beleértve a szelektíven gyűjtöttet is valamint településenként hulladékudvart üzemeltetnek. Az új hulladékválogató várhatóan 2018-ban megkezdheti a működését, s addigra lezárulnak a jármű, berendezés és egyéb építési beszerzések is. Kérdésünkre a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, néhány olyan szelektív hulladékgyűjtő szigetet felszámoltak az elmúlt években, ahol nem a pályázatból létesített földbe süllyesztett tartályok voltak, hanem konténerek a lakosok igényeihez igazodva. Mint mondta, nem volt tartható a közterületek állapota, mert sokan nem rendeltetésszerűen használták, és gyakorlatilag illegális hulladék lerakatok alakultak ki a környékükön. Kitért arra is, vannak igények arra, hogy újabb szelektív szigeteket alakítsanak ki Szegeden, és bár több gyűjtőszigetet nem tudnak kihelyezni, de a rendszert lehet fejleszteni, például oly módon, hogy edényzetet adnak ki a sárga zsákos rendszer helyett. Már elindult egy olyan kezdeményezés, hogy jogi személyeknek, tehát társasházak részére kiadnak szelektív konténereket vagy kukákat, leszerződnek velük, azonban lehetőséget kell teremteni edényzet ürítésére. Ezáltal a társasház hulladékmennyisége is csökken. Az új társasházak építésekor már merültek fel ilyen igények. A cégvezető rámutatott, a jogszabályok szerint eleve afelé kell elmozdulni, hogy a lakossághoz minél közelebb meg kell teremteni a szelektív gyűjtés lehetőségét. Az viszont kérdéses, hogy ha kihelyeznek egy szelektív konténert, ténylegesen arra fogja-e használni a lakosság.

varosuzemeltetesi_biz09_gs

Egy városrészt is kifűtenének hulladékhővel

Makrai arról tájékoztatta portálunkat, kisebb energetikai beruházásaik folyamatosan vannak, például fotovoltaikus, azaz napelemes erőműveket üzemelnek be. Egy további projektről is beszámolt a cégvezető: a második éve működő

depóniagáz-kiserőmű

hulladékhőjének felhasználásában gondolkodnak a SZETÁV Kft.-vel közösen. Ennek keretében a gázmotor hűtés és a kipufogógáz hulladékhőjét hasznosítanák hőcserélőn keresztül. Egy tanulmányterv már készült, amiből kiderül, hogy 1 megawatt hőenergiát tudnának kinyerni a következő 30 évben minden esztendőben, amivel éves szinten mintegy 1 millió köbméter földgáz váltható ki. Ehhez energetikai pályázat benyújtását tervezik a hőszolgáltatóval, amelynek keretében a legközelebbi makkosházi fűtőműhöz távhővezeték épülhetne ki, ahol használati melegvíz fűtés rásegítése történne evvel az energiával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.