Kultúra

Szegeden is várják a közönséget az idei Cseh Filmkarneválra

Szegeden is várják a közönséget az idei Cseh Filmkarneválra

2017. február 11., szombat
Szegeden is várják a közönséget az idei Cseh Filmkarneválra

Idén már négy helyszínen, Budapest mellett Debrecenben, Miskolcon és Szegeden is várják a cseh filmek rajongóit a Cseh Filmkarneválra, amelyen a legfrissebb és legfigyelemfelkeltőbb alkotásokat mutatják be február 22. és március 14. között.

A Filmkarnevált

Petr Václav

társadalmi drámája, a cseh határvidéken játszódó, Sosem vagyunk egyedül nyitja február 22-én a Toldi Moziban - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Másnap Az Én, Olga Hepnarová című drámát mutatják be, amely egy megtörtént esetet dolgoz fel: a címszereplő Olga volt Csehszlovákiában az utolsó halálra ítélt és kivégzett nő. A cseh filmkritikusok ennek a cseh-lengyel-francia-szlovák koprodukcióban készült filmnek és elsőfilmes rendezőinek ítélték a legtöbb elismerést a 2016-os év terméséből. Az FC Roma című,

Rozálie Kohoutová

és

Tomás Bojar

jegyezte film az emancipáció és önmagunk elfogadtatásának göröngyös útját járja körbe a Tigris elmélet című filmhez hasonlóan, amely az emancipáció nemek közti mellékhatásait próbálja feltérképezni. A

Radek Bajgar

rendezte Tigris elmélet főszerepét a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója,

Jirí Bartoska

alakítja. A budapesti vetítéssorozatot február 26-án Jan Hrebejk cseh-szlovák koprodukcióban készült filmje, A tanítónő zárja, amelynek története a manipuláció művészetébe avatja be a nézőt. Bár a történet az 1980-as években játszódik, a film megtekintése során sokszor érezhet a néző párhuzamot a mai kor történéseivel. A filmeket március 3. és 5. között a miskolci Művészetek Háza - Béke Art-moziban, március 8. és 10. között a szegedi Grand Café-ban, március 12. és 14. között pedig a debreceni Apolló moziban lehet megtekinteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.