Közélet

OVF: már több mint 120 kilométeren másodfokú az árvízi védekezés

OVF: már több mint 120 kilométeren másodfokú az árvízi védekezés

2017. február 8., szerda
OVF: már több mint 120 kilométeren másodfokú az árvízi védekezés

Több mint 120 kilométeren már másodfokú, csaknem 600 kilométeren elsőfokú az árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon, és további szakaszokon rendeltek el belvízvédelmi készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdai jelentése szerint Magyarországon mintegy 122 kilométeren - a Tisza és a Zagyva egyes szakaszain - van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség. Emellett 592 kilométeren elsőfokú a készültség: a Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain. Kifejtették: a vízszintemelkedések következtében a Túron és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál már a másodfokú szintet is nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén az első fok szintje feletti értékeket észlelnek. Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a kedd délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Egyes helyeken viszont a harmadfokú szinteket megközelítő vízállások is kialakulhatnak. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén első fok közeli vízállások várhatóak. Emellett már 33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, ebből 13 szakaszon másodfokú készültség van érvényben. A legfrissebb adatok szerint a belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 39 ezer hektár, ebből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések - tették hozzá. Az OMIT jelentésében kitért arra is, hogy az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég szinte teljesen eltűnt, inkább már csak a mellékfolyók feltört állójeges szakaszairól beúszó jégtáblák észlelhetőek. A Rábán kedden kialakult egy torlódás Rábahídvég és Püspökmolnári között. A Rábán érkező kisebb árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, ami tovább emelte a vízszinteket. Kiemelték továbbá, hogy az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. A jégtörők a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A a tiszadobi állomáshelyen lévő Jégvirág I. és Jégvirág X. jégtörő hajópár megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon - olvasható az OMIT jelentésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.