Elállna a vasárnapi népszavazástól az algyői képviselő-testület (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rendkivuli_testuleti005kf

Visszavonta az algyői képviselő-testület többsége rendkívüli ülésén azt a tavaly decemberi határozatot, amely elrendelte a görög vegyi üzemmel kapcsolatos népszavazást. Varga Ildikó jegyző törvényességi kifogással élt, azt mondta, törvénytelen lenne lefújni a referendumot, és jelezte azt is, hogy csak a Szegedi Törvényszék dönthetett volna a referendum okafogyottság miatti törléséről, ám a jogszabályi határidőkből már kicsúsztak.

Ne tartsák meg a befektető visszalépése miatt okafogyottá vált vasárnapi népszavazást Algyőn, erről rendkívüli ülésen döntsön a képviselő-testület – ezt javasolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai lakossági fórumán. A politikus azt is mondta, hogy helyi kasszát kímélnék, s úgy értékelt, hogy egy ilyen önkormányzati döntés ellen nem emelne törvényességi kifogást a kormányhivatal sem. Ahogy megírtuk, a K&P Chem Kft. eláll attól, hogy Algyő közigazgatási területén építse meg vegyi alapanyagokat előállító üzemét, amiről a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) február 21-én, kedden tájékoztatta az önkormányzatot. Molnár Áron polgármester szintén szerdán tartott kerekasztal beszélgetésén is a görög vegyi üzem és az okafogyott népszavazás volt a központi téma, amelyen a település első embere elmondta, hogy bár okafogyott és teljesen értelmetlen vasárnap megtartani a referendumot, ebből a helyzetből már tudnak visszatáncolni. Hivatkozott a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalására, mely szerint „a népszavazás jogerős elrendelését követően nincs jogszabályi lehetőség a népszavazási eljárás bármely okból történő felfüggesztésére vagy megszüntetésére; a szavazást meg kell tartani, és a népszavazás eredményéhez fűződő kötőerőt érvényesíteni kell”.

A Fidesz-frakciót vezető Pongrácz Tamás csütörtökön reggel a testület összehívását kezdeményezte, hogy vonják vissza a tavaly decemberi ülésen meghozott határozatukat, amelyben elrendelték a népszavazás kiírását. A 11 órára összehívott ülésen a polgármester nem tudott részt venni, de 8 fővel is határozatképes volt a testület.

Varga Ildikó jegyző törvényességi észrevétellel élt, ismertette a Nemzeti Választási Irodától kért állásfoglalást, mely szerint meg kell tartani vasárnap a népszavazást. Kizárólag jogorvoslati eljárás keretében bíróság mondhatja ki, hogy okafogyottság miatt ne tartsák meg az adott referendumot. Ilyen eljárást a szabályok szerint december 15-éig kellett volna kezdeményezni. Pongrácz előterjesztését ezért törvénysértőnek nevezte, és arra is felhívta a Fidesz-frakcióvezető figyelmét, hogy a választási eljárásban a Helyi Választási Bizottság elnökeként tevékenykedő jegyzőt nem utasíthatja semmire a képviselő-testület, csakis a felettes szerve, azaz a Nemzeti Választási Bizottság teheti ezt meg. Hangsúlyozta, törvényértő, ha nem tartják meg a vasárnapi referendumot, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a népszavazás kezdeményezője a 2-2 tagot delegált a szavazatszámláló bizottságokba, akik ha nem jelennek meg vasárnap reggel 6 órakor a szavazókörökben, akkor póttagokat lesznek kénytelenek behívni, ami 200-250 ezer forintos pluszköltséget jelent.

Az ülést vezető Gubacsi Enikő alpolgármester azt mondta, hogy a tavaly decemberben elfogadott határozat a népszavazás költségvetését is tartalmazta, azt is elfogadta a testület, ám a csaknem 3 millió forintot már nem tudják megspórolni, hiszen megállapodást kötöttek a választási irodával, ami alapján kiküldték az értesítőket, megérkeztek a szavazólapok is, s ezeket már ki is fizették, és összességében elköltöttek már nagyjából 2 millió forintot.

Gonda János a népszavazás intézményének fontosságát hangsúlyozta, majd hozzátette, a választási bizottság munkájának semmi értelme, hiszen okafogyottá vált a népszavazás akkor, amikor a beruházó bejelentette, hogy nem építi meg a gyárat. Ráadásul a vasárnap pihenőnap, amit mindenkinek a családjával kellene eltöltenie, számára ez is érték. A törvényességi határidőkre áttérve közölte, hogy a beruházó 68 napot késett bejelentésével, ezért nem lehet már bírósághoz fordulni, pedig bőven lett volna idő erre, ha tartja magát a beruházó ahhoz, amit egy tavaly novemberi fórumon mondott, nevezetesen, hogy elmennek Algyőről, ha kiírják a népszavazást. A polgármester felelősségét is firtatta, mondván, hogy a görög projektmenedzser kijelentése ellenére marasztalta a céget, és ezzel mindent megtett, hogy a jelen helyzet kialakuljon. Leszögezte, most valamilyen döntésre kell jutnia a testületnek, ezt szeretnék.

rendkivuli_testuleti012kf

Pongrácz arra emlékeztetett, hogy addig a határidőig, amíg a Szegedi Törvényszékhez lehetett volna fordulni, nem állt rendelkezésre olyan információ, amiért ezt bárki megtette volna, hogy elkerüljék a kialakult helyzetet. Torma Tiborné R. Nagy Mária kijelentette, ismerve a választási törvényt, ő nem kíván törvénysértést elkövetni, ezért nem fogja megszavazni a határozati javaslatot. A Fidesz-frakciót vezető politikus az alpolgármesternek szegezte a kérdést, hogy jónak tartja-e a népszavazást, amire Gubacsi Enikő elmondta, kezdetektől nem tartotta szerencsésnek a referendumot, ami szerinte nem a görög cégről, hanem teljesen másról szól, és szerinte nem korrekt, hogy ilyen módon visszaéltek a választójoggal. Megjegyezte azt is, hogy ebből a bürokratikus procedúrából már nem lehet kiszállni, és ő tiszteli a törvényeket, nem fog szembemenni velük. Pongrácz szerint viszont a népszavazás demokratikus intézménye akkor volt megtámadva, amikor nyomást kívántak gyakorolni a beruházást pártolók a lakosokra, hogy ne írják alá az ajánlási íveket, illetve arra is hivatkoztak, hogy ha elűzik a befektetőt, akkor hátat fordít Algyőnek a kormány. Ez összességében az 1000 népszavazást kezdeményező nem komolyan vétele.

Az egyre elmérgesedő és személyeskedésektől sem mentes vitában Balázs Zsolt azt mondta, meg volt győződve arról, hogy nem fognak egymás torkának esni, hanem pár perc alatt megszavazzák a határozati javaslatot. Úgy értékelt, pont a vita igazolja azt, hogy miről is szól ez az ügy valójában. Szót kért Kassné Bakó Ildikó is, aki méltatlannak titulálta a vitát, őt leginkább az háborította fel, hogy a gyárépítést pártolók weboldalán róla hamis állítás jelent meg, ráadásul mindenki pontosan tudja, hogy mi a véleménye a beruházásról. Azt is leszögezte, hogy ő mindig a saját orvosi hitvallása alapján dönt.

A határozati javaslatot végül 5 igen és 3 tartózkodás mellett megszavazták. Ez tartalmazza azt is, hogy a Szegedi Törvényszékhez csütörtökön 16 óráig forduljanak, a népszavazás törlését kérve.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Fiatalkori verseket is tartalmaz a Rejtő Jenő-emlékkötet

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: újra fellebbezett a MOL-Pick Szeged a tatabányai meccs miatt

Legutóbbi hasonló cikkek