Közélet

Molnár nem szavaz, Pongrácz részt vesz a voksoláson – Tovább folyik a vita az algyői népszavazásról

Molnár nem szavaz, Pongrácz részt vesz a voksoláson – Tovább folyik a vita az algyői népszavazásról

2017. február 22., szerda
Molnár nem szavaz, Pongrácz részt vesz a voksoláson – Tovább folyik a vita az algyői népszavazásról
vegyiuzem_tabla002kf

Felelőtlenül hajszolták bele egy népszavazásba az algyőieket egy olyan témában, amire nincs is ráhatásuk – nyilatkozta portálunknak Molnár Áron polgármester. A fideszes Pongrácz Tamás pedig úgy értékelt, legalább a görög tartotta a szavát, hogy elmegy a településről, ha kiírják a referendumot.

Ahogy

megírtuk

, a K&P Chem Kft. eláll az üzemépítéstől Algyőn, amiről a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tájékoztatta a nagyközséget kedden. A beruházás mellett végig kiálló polgármestert és az ellenzők táborába tartozó Fidesz-frakció vezetőjét kértük fel a görög befektető döntésének kommentálására.

molnar_aron_zajvedo_fal008kf

A népszavazás kiírásakor úgy kalkulált

Molnár Áron

polgármester, hogy 80%, hogy a görög befektető odébbáll, és mint portálunknak elmondta, sajnálja, hogy ez be is igazolódott, mert azért reménykedett abban, hogy legalább a február 26-ára kiírt népszavazást megvárják, s annak eredménye befolyásolni fogja valamilyen szinten döntésüket. „Sajnálom, hogy így alakult, hogy egy ilyen üzem lemondott Algyőről, mint helyszínről, és innentől kezdve a felelősség kérdése is felmerül, hogy vajon miért is kellett ennek így történnie” – fogalmazott a település első embere. Emlékeztetett korábbi, többek által kritizált szavaira is, mely szerint ennek a referendumnak a téma miatt nem sok értelme van, sosem gondolta népszavazásra alkalmasnak több okból is. Mint mondta, egyrészt az önkormányzat nem döntéshozó ebben az ügyben, két partner volt: a K&P Chem Kft. és maga a kormány. „Mi egy harmadik félként szerepeltünk, vagyis bármi is lett volna a népszavazás eredménye, az önkormányzatnak semmilyen hatásköre nem lett volna arra, hogy azt a döntést befolyásolja, hogy a befektető idejöjjön vagy nem. Kiderült, hogy ez így is van, és teljesen felesleges volt népszavazásra buzdítani az algyőieket, mert úgysincs ráhatásunk a történésekre. Ezt pontosan tudták, akik elindították a kezdeményezést, s ezt óriási felelőtlenségnek tartom” – közölte. Hozzátette, vasárnap egy teljesen értelmetlen, immár okafogyott népszavazást tartanak a nagyközségben nagyjából 3 millió forintból, vasárnap 30 ember fog dolgozni reggeltől estig gyakorlatilag a semmiért. Problémásnak tartja azt is a polgármester, hogy ez a botrány milyen képet fog festeni a településről, a befektetők számára rendkívül rossz üzenete van, innentől kezdve kétszer is meggondolja bármelyik vállalkozás, hogy Algyőre települjön-e. Azon pedig csodálkozik a polgármester, hogy a településen terjesztett félinformációk, hazugságok és rágalmazások miatt a görög cég még nem perelt be senkit. „Kell, hogy legyen ennek felelőse, meg kell nevezni, hogy kik voltak azok, akik ebbe belehajszolták a települést. Majd az algyőiek megfogalmazzák magukban, hogy mit is csináltunk mi itt az elmúlt másfél-két hónapban, miért fordult így fel a település, és mi is volt ennek az igazi célja. Az is kiderült időközben, hogy ez annyira volt népi kezdeményezés, mint ahogy néhány civil szervezet magát függetlennek mondja, és közben kiderül, hogy mégsem az, és sajnos látni kell, hogy ezt az egész ügyet teljesen másra kezdték el használni, gyakorlatilag egy közvélemény-kutatásnak szánták volna” – fűzte hozzá.

A Fidesz hivatalos tájékoztatásra vár

pongracz_tamas004kf

Molnár egyébként nem megy el szavazni, míg kérdésünkre a beruházást ellenző

Pongrácz Tamás

azt mondta, élni fog demokratikus alapjogával. A Fidesz-frakció vezetője kérdésünkre elmondta, legalább az már világos, hogy a görög cég tartotta a szavát, még ha kicsit későn is jelentették be, hogy elállnak a beruházástól.

Vasileios Papaioannou

, a K&P Chem Kft. projektmenedzsere ugyanis egy tavaly novemberi

fórumon

azt mondta, ha népszavazást tartanak a cég betelepüléséről, úgy elmennek Algyőről. Azt is világossá tette a projektmenedzser, hogy tavaszig semmiképp nem várnak az építkezéssel. Hozzátette, a népszavazási kezdeményezés okafogyottságát a Szegedi Törvényszék mondhatná ki, ám mindössze három nap alatt értelemszerűen erre már nincs idő, ezért meg kell tartani a referendumot. „Mi, mint képviselők hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk a polgármestertől, illetve semmilyen szervtől sem a döntés hátteréről, részletesen értékelni a helyzetet csak annak birtokában lehet” – fogalmazott Pongrácz. Az önkormányzati képviselő arról is beszámolt, hogy több algyői kérdezgette már a görög cég döntésével kapcsolatban, például arra voltak kíváncsiak, hogy egyáltalán van-e értelme elmenni szavazni vasárnap, illetve a fideszes politikus elmondása szerint többen azt vetették fel, hogy a keddi közlemény, mely szerint elpártolt a beruházó Algyőtől, csak egy trükk, és egyébként tényleg itt szeretnék megépíteni a gyárat.

A szerdai fórumokat megtartják

Az eredetileg a vegyi üzemmel kapcsolatos szerdára meghirdetett mindkét fórumot megtartják Algyőn. A faluházban 17 órától Molnár Áron polgármester várja a lakosságot, míg

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője 18 órakor az iskolában tart fórumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.