Magyarország még nem kapott tájékoztatást az orosz szárnyashúsimport tervezett tilalmáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar hatósághoz egyelőre nem érkezett hivatalos tájékoztatás arról, hogy Oroszország megtiltja a szárnyashúsimportot a madárinfluenza sújtotta európai országokból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) vasárnapi bejelentése szerint Oroszország azt tervezi, hogy megtiltja a madárinfluenza sújtotta európai országokból a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját. A szolgálat pontos dátumot még nem közölt, hogy mikor lép életbe az importtilalom, de jelezte, hogy két héten belül biztosan.

A Nébih emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2016 december közepén kizárólag a madárinfluenza járványban érintett régiókból származó szárnyastermékekkel szemben vezetett be korlátozó intézkedéseket. A készülő új rendelkezés az orosz hírügynökség információi szerint immár országokra vonatkozik.

A TASZSZ jelentésében felidézte, hogy Európában egyebek között Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Svédországban, Magyarországon és Csehországban jegyeztek fel madárinfluenza megbetegedést. A járvány Oroszországot sem kerülte el, a vírust az asztrahanyi és a rosztovi körzetben is kimutatták. A Roszszelhoznadzor a madárinfluenza megjelenésével számol továbbá Észak- és Dél-Kaukázusban, valamint a Krímben.

Előző sztori

Közúti balesethez és tűzhöz riasztották a tűzoltókat hétvégén

Következő sztori

Keddi programajánló: Mesék az élet csodáiról, Utazók