Közélet

Lázár: Okafogyott, így ne tartsanak Algyőn népszavazást vasárnap! (FRISSÍTVE)

Lázár: Okafogyott, így ne tartsanak Algyőn népszavazást vasárnap! (FRISSÍTVE)

2017. február 22., szerda
Lázár: Okafogyott, így ne tartsanak Algyőn népszavazást vasárnap! (FRISSÍTVE)
algyo_lakossagiforum_lazar_janos09_gs

Döntsön az algyői képviselő-testület rendkívüli ülésen arról, hogy ne tartsák meg a vasárnapi népszavazást – ezt javasolta Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője szerdai lakossági fórumán. A politikus úgy értékelt, hibát követett el a görög befektető, hogy nem tájékoztatta megfelelően az algyőieket, ha eloszlatták volna a kételyeket, akkor lehet, hogy nem is kezdeményeztek volna népszavazást.

Az immár okafogyottá vált népszavazás volt a központi témája

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője által tartott szerdai fórumnak. Mint ismert,

a K&P Chem Kft. elállt attól, hogy a nagyközség közigazgatási területén építse fel gyárát

, közben most vasárnapra népszavazás van kiírva a témában. Lázár már a fórum elején előállt egy javaslattal, nevezetesen, hogy hívjanak össze rendkívüli testületi ülést, és döntsenek arról, hogy ne legyen népszavazás február 26-án, vasárnap. Mint mondta, ezzel a helyi kasszát kímélnék, s úgy értékelt, hogy egy ilyen önkormányzati döntés ellen nem emelne törvényességi kifogást a kormányhivatal. A térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a népszavazás kezdeményezőjének,

Jánossy Attilának

, és azt is hangsúlyozta, hogy ez civil megmozdulás volt, tehát nem pártpolitika húzódik a háttérben, bár a helyi Fidesz és a KDNP kiállt a kezdeményezés mellett már a kezdetektől. Lázár szerint az idő a népszavazást pártolókat igazolta, hiszen nagyjából 1000 érvényes aláírást gyűjtöttek, ami egy 5000 alatti lélekszámú településen jelentős. Mint mondta, ha ennyi ember kér beleszólást a település ügyeibe, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Úgy értékelt, hogy a görög vegyi üzem betelepülése kapcsán kialakult helyzet jó példa arra, hogy a tájékoztatás és a beszélgetések hiánya vezetett el odáig, hogy kételyek merültek fel a lakosokban. Szerinte hibázott a görög cég, amikor nem adott részletes tájékoztatást az algyőieknek, mert ha minden kérdésre kaptak volna választ, akkor elképzelhető, hogy nem is indul el népszavazási kezdeményezés. Emlékeztetett, hogy a kormány a beruházás pártján áll, támogatási szerződést kötött a befektetővel, és kiemelt beruházássá nyilvánította az üzem építését, ami a gyakorlatban az előzetes engedélyeztetési eljárások felgyorsítását is jelenti. Lázár János szerint az a legfontosabb kérdés, hogy a befektető miért ragaszkodott az iskolához közeli telekhez, s azt is mondta, rejtély, miért kardoskodott a kiválasztott telek mellett

Molnár Áron

polgármester és

Ormay Tamás

, annak a területnek a tulajdonosa, ahol az üzem épült volna fel. Hozzátette, kérdés, hogy milyen kapcsolat van kettejük között, szerinte ezt érdemes lenne nyíltan kibeszélni, csak azért, hogy ne legyenek félreértések. Erre jó alkalom lenne egy fórum akár, amelyre elhívnák Molnárt és Ormayt is. Hangsúlyozta, a népszavazás pártján állók sem az üzem ellen álltak ki, hanem a kiválasztott területről gondolják úgy, hogy túl közel van a lakott településhez. Lázár János azt is elmondta, azzal, hogy a görög befektető más helyszín után néz, nem éri kár Algyőt. Tudomása szerint Szolnok az új helyszín. Elmondta, első körben nagyjából 50 embernek adott volna munkát, ezért sem beszélhetünk végzetes kárról. Elmondta, hogy 79 munkanélküli van a településen, vagyis 2%-os a munkanélküliség, és Algyőn amúgy sincs félnivaló a munkahelyek elvesztésétől. Leszögezte, a kormány minden algyői fejlesztésben gondolkozó beruházót támogatni fog a jövőben is, mindenki meg fogja kapni a támogatást, de mindenkinek tudnia kell azt is, hogy az iskola közelébe ne építsen vegyi üzemet.

algyo_lakossagiforum_lazar_janos05_gs

A fórumon

Kis Gábor

azt mondta a miniszternek, hogy félretájékoztatták, az üzem ugyanis nem az iskola mellett épült volna meg, hanem a 47-es túloldalán. Lázár visszakérdezett, hogy egyetért-e a népszavazási kezdeményezéssel, amire a helybéli elmondta, egyetért, és kíváncsi is az emberek véleményére. Ebben egyet is értettek a politikussal, aki közölte: „az üzem támogatójából lettem a népszavazás támogatója”. A nem megfelelő kommunikációra példaként

Pongrácz Tamás

, a helyi Fidesz-frakció vezetője emlékeztetett, hogy a témában összehívott első fórumot azzal a címmel hirdették meg, hogy „településrendezési eszközök módosítása”, ami alapján nem is volt egyértelmű a lakosoknak, hogy miről is van szó. Egy másik lakos afelől érdeklődött minisztertől, hogy a görög befektető távozása miatt nem mond-e le a kormány Algyőről, amire a politikus közölte, a kormány eddig és eztán is támogat minden fejlesztést és beruházást. Azt is megjegyezte Lázár János, hogy több telket is felajánlottak a cégnek, ráadásul Algyő jó módú település, így megtehette volna, hogy pénzt ad a befektetőnek a másik helyszín miatti esetlegesen felmerülő többletköltségeire.

Gondáné Pál Ildikó

azt kérdezte, mit prognosztizál Lázár, mennyire lehet a jövőben konstruktív az önkormányzat munkája Algyőn, hiszen az elmúlt időszakban igencsak elmérgesedett a helyzet. A térség országgyűlési képviselője leszögezte, mindenkinek tiszteletben kell tartania a választópolgárok véleményét, ezt a békát le kell nyelnie a helyi Fidesznek is. Leszögezte, nem azért választották meg a testület tagjait az algyőiek, hogy marakodjanak, hanem azért, hogy a település fejlődéséért dolgozzanak, ezért szerinte meg kell találni annak a módját, hogy miként tudnak együttműködni és közösen dolgozni a képviselő-testület tagja Algyőért. Időközben Algyő honlapján megjelent egy tájékoztató, mely szerint hiába javasolja Lázár János, hogy a képviselő-testület döntsön a referendumról. „A népszavazás jogerős elrendelését követően nincs jogszabályi lehetőség a népszavazási eljárás bármely okból történő felfüggesztésére vagy megszüntetésére;a szavazást meg kell tartani, és a népszavazás eredményéhez fűződő kötőerőt érvényesíteni kell” - olvasható a Nemzeti Választási Iroda levelében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.