Írjon nekünk

Közélet

Lakossági felhívás a panelszigetelések, épületfelújítások madár- és denevérbarát megvalósításáért!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fontosnak tartja a korszerűtlen épületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az épületfelújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, verebeknek és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatóak ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek!

A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek (http://www.mme.hu/fecske-_es_deneverbarat_falfelujitas). A megyei kormányhivatalok a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését tavasszal csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezheti: a fecskefészkek eltávolítását március 31-ig, a denevérek eltávolítását április 1-31. között. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintettek időben, idén első körben legkésőbb februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Megfelelő tervezés hiányában a munkálatok a lakott fészkeket és lakóüregeket törvénysértő módon, állatok tömegeivel együtt semmisíthetik meg! Ugyanakkor az MME „Madárbarát” fejlesztései és interneten elérhető tájékoztató anyagai (http://www.mme.hu/napi_madarvedelem) egyszerűen és olcsón alkalmazható megoldásokat kínálnak az érintettek számára a felszámolt fészkelő- és búvóhelyek pótlására, számuk növelésére.

A hazai fecskeállomány az élőhelyek romlása, a klímaváltozás és a társadalmi tolerancia csökkenése miatt már így is riasztó mértékben megfogyatkozott, felére (!) csökkent az elmúlt másfél évtizedben. Ha nem figyelünk oda rájuk, hasonló folyamatok bekövetkeztére számíthatunk a szintén épületlakó házi és a mezei verebek és egyes denevérfajok esetében is. Ezeknek a védett állatoknak az elpusztítása nem csak törvénytelen, de ellentétes jól felfogott érdekünkkel is. A klímaváltozás egyik következményként újabb és újabb szúnyogok terjesztette betegségek, illetve rovarkártevők tűnnek fel hazánkban is. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanakkor a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, a verebek növényi kártevő rovarokkal is táplálják a fiókáikat és a gyomnövények magjait is fogyasztják. Ha megsemmisítjük ezeknek az állatoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nőnek a védekezésre fordítandó költségek. Ennél is nagyobb probléma, hogy eközben súlyosan veszélyeztetjük a lakókörnyezetünk biológiai sokféleségét, csökkenthetjük hazánk mezőgazdasági potenciálját.

Közélet

Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két gyanús esetet vizsgáltak ki Magyarországon.

Tovább olvasom

Közélet

24 órát kért az IKV, még mindig nem válaszoltak a Kolozsvári téri lakóház kapcsán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Saját kérésének sem tud eleget tenni az IKV.

Tovább olvasom

Közélet

A hétvégén is folytatódik a Szőke Tisza kiemelése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A hajótest szombaton a déli órákra érheti el a Tápéi-öbölben épített rámpa legmagasabb pontját.

Tovább olvasom

Aktuál