Egészség

Középpontban a lelki egészség - Egészségnapot tartottak a Csongor téri Közösségi Házban

Középpontban a lelki egészség - Egészségnapot tartottak a Csongor téri Közösségi Házban

2017. február 21., kedd
Középpontban a lelki egészség - Egészségnapot tartottak a Csongor téri Közösségi Házban
egeszsegnap_csongor_ter09_gs

A programot elindítója, Kothencz János vendégeként, Barabás Katalin a Szegedi Tudományegyetem Magatartástudomány Intézetének nyugalmazott vezetője tartott előadást a közösségi házban.

„Az egészség szép!”- így kezdte előadását

Hamvas Béla

szavait idézve

Barabás Katalin

, egyetemi docens, majd a testi és a lelki egészség egymással való összefüggéseit világította meg a népes hallgatóság számára. "Egyetemi óráimon arra hívom fel a fiatal orvostanhallgatók figyelmét, hogy ne úgy tekintsenek a betegekre, mint megjavításra szánt darabokra, hanem szánjanak időt arra is, hogy megvizsgálják, mi rejtőzhet a beteg panaszai mögött, mert az egy nagyon fontos momentuma a gyógyításnak, hogy az embert egységben lássa és gyógyítsa" - mondta el előadásán a docens asszony. Az előadáson nagyon sok hasznos információ hangzott el arról is, hogyan kell magunkra odafigyelni és mik azok a dolgok, amiket el kell taszítani magunktól, hogy a betegségeket megelőzzük. Különösen jól tudták hasznosítani az elhangzottakat azok a nevelőszülők, akik család nélkül nevelkedő gyermekekkel foglalkoznak, hiszen számukra mindennél fontosabb, hogy a gyermekeket egészséges környezetbe fogadják és ők maguk, nevelőszülőként, teljes figyelmüket rájuk tudják szentelni. "Mi nők, asszonyok, anyák, nagyszülők mindig másokra figyelünk, a gyerekekre, később az unokára, a férjre és mire az orvoshoz eljutunk, azt várjuk, hogy mihamarabb gyógyítson meg bennünket. Miközben bekapkodjuk a gyógyszert és várjuk a jobbulást arra már nem figyelünk oda, hogy mi váltotta ki a panaszainkat." Az előadáson az is elhangzott, hogy mennyire fontos az orvos törődő, odafigyelő magatartása a rendelésen. "Az unokám most gyógytornásznak tanul, neki is elfogom mondani, hogy a jó kapcsolat a beteg és az orvos között mennyire fontos a szakmai sikereihez" - mondta el portálunknak az előadás egyik vendége. A Csongor téri Közösségi Házban már egy éve folynak a rendszeres egészségvédő, preventív és felvilágosító előadások, ahol a folyamatos informálódás mellett egyéni tanácsadásra is várják az érdeklődőket a meghirdetett napokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.