Jubileumot ünnepel a REÖK, Mucha- és Dalí-kiállítás érkezik Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

10_eves_a_reok008kfTíz éve nyitotta meg kapuit a REÖK, vagyis a Regionális Összművészeti Központ Európa egyik legszebb szecessziós épületében. A kiállítóház indulása óta a kortárs művészetnek nyújt terepet, de világhírű mesterek alkotásait is látogatták és látogatják a mai napig a képzőművészetek szerelmesei. Az évfordulón izgalmas események, valamint Mucha- és Dalí-kiállítás várja majd a látogatókat.

Hazai és nemzetközi kortárs alkotók műveiből, valamint világszerte ismert és kedvelt mesterek kiállításaiból összesen 155 tárlatot láthatott a szegedi közönség az elmúlt 10 évben – ismertette Nátyi Róbert. A művészeti főtanácsadó hangsúlyozta, a hagyományokhoz híven a REÖK európai művészeti központként kíván működni a jövőben is, ezt alátámasztva igyekezett kiemelni az eddigi legsikeresebb tárlatokat. Goya, Picasso, Warhol és Miró mellett számos világhírű alkotó szerepelt már a REÖK imponáló listáján, míg a hazai képzőművészeti életi alakjai közül Csontváry, Munkácsy és Gulácsy gyűjteményeit is megtekinthették a látogatók. Olyan mestereknek biztosítottak még kiállítási lehetőséget, mint Vinkler Leó, Aba-Novák Vilmos és Csáki Róbert, továbbá számos szegedi ifjú művész is bemutatkozási lehetőséget kapott. Fontos eredmény a REÖK életében, hogy megnyitása óta itt kapnak helyet Szeged kiemelt seregszemléi, a Nyári Tárlat és a Táblaképfestészeti Biennálé.

Csak a kiállításokat az elmúlt 10 évben 310 ezer fő látta, a jubileumi évre tekintettel idén újabb mesterek munkái költöznek a palotába. Herczeg Tamás igazgató elmondta, a szecessziós palotában egy nemzetközi népszerűségnek örvendő művészt köszöntenek: március végén Mucha plakátjai és grafikái érkeznek a Tisza-parti városba a prágai és Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből. Ugyancsak Prágából érkeznek a Dalí-művek, hogy sokszorosított grafikáin, rézkarcain és kisplasztikáin keresztül világítsanak rá a szürrealista mester sokoldalúságára. Nemcsak a kiállítások tekintetében ígérkezik izgalmasnak 2017, a központ street art tárlatokkal, valamint a zöld szalon berendezésével készül.

Harangozó Gyula, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója megerősítette, a stúdiószínpadon továbbra is folytatódik az intenzív független színházi tevékenység, idén is lesz REÖK-konferencia, valamint egy újabb kiadvány publikálására is készülnek.

no images were found

Előző sztori

Mucha- és Dalí-kiállítás is várja a látogatókat a 10 éves REÖK-ben

Default thumbnail
Következő sztori

Szőregen és Kübekházán várják a véradókat

Legutóbbi hasonló cikkek