Jogerősen elmarasztalták a röszkei tömegzavargás vádlottjait

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Elmarasztaló ítéletet hozott jogerősen a 2015 őszén a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottjainak ügyében a Szegedi Törvényszék kedden.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Hat férfit egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, négy évre kiutasítva őket Magyarország területéről.

A hetedrendű vádlottat – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – két év börtönbüntetést kapott a hat év kiutasítás mellett. A törvényszék döntésével enyhített a férfira első fokon kiszabott hároméves büntetésen.

Az ügy rossz egészségi állapotú vádlottait egy év végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálta a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vádlottak jogellenesen magyar területre léptek. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A másodfokú tárgyaláson egyedül a hetedrendű vádlott jelent meg, őt csuklyás, taktikai mellényt viselő fegyőr vezette elő. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tájékoztatása szerint hat vádlott menekültügyi eljárást az elsőfokú ítélet óta megszüntették, mert ismeretlen helyre távoztak, ketten – ügyvédjük elmondása alapján – már Nyugat-Európában élnek.

Csordás Gabriella ügyész a kitartó, durva, elhúzódó elkövetésre, a magyar jogszabályok folyamatos semmibevétele tekintettel az első fokon kiszabott ítéletek súlyosítását indítványozva. Perbeszédében kitért arra is: az azóta történtek igazolták, miért van szükség a határt átlépők szigorú ellenőrzésére.

Az ügyvédek a vádlottak felmentését, a büntetések enyhítését, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozták.

Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az átkelőnél tömegzavargás alakult ki, a határt a rendőrök testpáncélban, könnygáz és vízágyú segítségével védték, így senkiben nem alakulhatott ki az a téves elképzelés, hogy a kapu erőszakos kinyitását követően jogszerűen magyar területre léphetnek.

Előző sztori

A Víz Világnapja alkalmából hirdet pályázatot az ATIVIZIG

Következő sztori

Rétvári: a civileknek a legnagyobb segítséget a civilek adhatják