Közélet

Ismét több helyen harmadfokú az árvízi készültség

Ismét több helyen harmadfokú az árvízi készültség

2017. február 14., kedd
Ismét több helyen harmadfokú az árvízi készültség

Országszerte kevesebb helyen van árvízi készültség, de ismét csaknem 200 kilométeren harmadfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága nőtt - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) által az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésből.

Az OMIT közölte: az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Tiszacsege alatti folyószakaszon kialakult jégzajlás folyamatosan közelít a Tisza-tóhoz. Az árvíz ellen a magyarországi folyókon összesen 446 kilométeren védekeznek. Ebből 198 kilométeren - a Felső- és a Közép-Tiszát, a Sajót, a Rima-patakot, a Csincse-patakot, az Eger-patakot és a Laskó-patakot érintően - harmadfokú a készültség. Másodfok jelenleg nincs elrendelve. További 248 kilométeren - a Felső- és Közép-Tiszán, a Bodrogon, a Keleti-főcsatornán - elsőfokú készültség van érvényben. A legfrissebb előrejelzések szerint az időjárás továbbra is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon - írták. Jelenleg 43 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 14 szakaszon másodfokú, 29 szakaszon pedig elsőfokú. A belvízzel elöntött terület nagysága ismét meghaladta a 40 ezer hektárt, ebből 21 800 hektár vetés-szántó. Az elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén a legnagyobbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.