Ismét több helyen harmadfokú az árvízi készültség

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte kevesebb helyen van árvízi készültség, de ismét csaknem 200 kilométeren harmadfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága nőtt – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) által az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésből.

Az OMIT közölte: az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Tiszacsege alatti folyószakaszon kialakult jégzajlás folyamatosan közelít a Tisza-tóhoz.

Az árvíz ellen a magyarországi folyókon összesen 446 kilométeren védekeznek. Ebből 198 kilométeren – a Felső- és a Közép-Tiszát, a Sajót, a Rima-patakot, a Csincse-patakot, az Eger-patakot és a Laskó-patakot érintően – harmadfokú a készültség. Másodfok jelenleg nincs elrendelve. További 248 kilométeren – a Felső- és Közép-Tiszán, a Bodrogon, a Keleti-főcsatornán – elsőfokú készültség van érvényben.

A legfrissebb előrejelzések szerint az időjárás továbbra is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – írták.

Jelenleg 43 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 14 szakaszon másodfokú, 29 szakaszon pedig elsőfokú. A belvízzel elöntött terület nagysága ismét meghaladta a 40 ezer hektárt, ebből 21 800 hektár vetés-szántó. Az elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén a legnagyobbak.

Előző sztori

A Dollárpapa szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban

Következő sztori

Áder János: a biztonságért folyamatosan dolgozni kell