Közélet

Házi őrizetbe helyezték Budaházy Györgyöt

Házi őrizetbe helyezték Budaházy Györgyöt

2017. február 13., hétfő
Házi őrizetbe helyezték Budaházy Györgyöt
budahazy_targyalas_mti_sl

Sajtóértesülések szerint hazaengedték a terrorcselekmények miatt első fokon tizenhárom év fegyházra ítélt Budaházy Györgyöt. A Magyar Nemzet Online és az Origo hétfőn azt írta, az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezték, a börtönből délután távozott.

A portálok információja szerint

Budaházy Györgyöt

a budapesti, Venyige utcai börtönből a Nagy Ignác utcaiba vitték át. Felesége koraeste - az Origo tudósítása szerint - a büntetés-végrehajtási intézet előtt várakozóknak azt mondta, ne várjanak tovább, férjét a hátsó kijáraton át már hazavitték.

Morvai Krisztina

, az Európai Parlament független képviselője az MTI-nek küldött közleményben megerősítette, hogy Budaházyt "hazaengedték az előzetes letartóztatásból". Az MTI kereste

Szikinger Istvánt

, Budaházy György ügyvédjét, aki a sajtóból értesült védence kiengedéséről. Elmondása szerint a Kúria döntése állhat a háttérben. Kifejtette: a Fővárosi Törvényszék augusztusi, elsőfokú ítélethirdetése után házi őrizetet rendelt el, amely ellen a vádhatóság fellebbezett, de Budaházy György október végéig otthonában tartózkodott. Csak akkor vitték vissza a börtönbe, amikor a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság fellebbezésének. Ezt követően Szikinger István újabb kérelmet adott be a házi őrizet elrendelése érdekében, ezt fogadhatta el a Kúria, de hivatalos értesítést nem kaptak. A Kúria az MTI-nek keddre ígért tájékoztatást. A terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt augusztus 30-án ítélték első fokon tizenhárom év fegyházbüntetésre. Budaházy György egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet. Az összesen 17 vádlott közül a 15 terrorcselekménnyel megvádolt személy 13 és 5 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék, feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.