Kultúra

Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit

Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit

2017. február 25., szombat
Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit
0224_Könyv_01

A kommunizmus áldozatainak emléknapján mutatták be az Emlékpont Könyvek című sorozat új köteteit a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című könyvét a szerző, míg a Miklós Péter szerkesztésében megjelent Mindennapok a Gulágon című kiadványát az intézmény vezetője ismertette a pénteki sajtóbemutatón.

A Mindennapok a Gulágon című kiadványt az Emlékpont kutatásaiból és a közgyűjtemény 2016. november 10-i, a Gulág világát bemutató nemzetközi konferenciájának előadásaiból állította össze a szerkesztő. A kötet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Gulág Emlékbizottság támogatásával jelent meg. A kiadványban olvasható a Vásárhelyen élt és a Gulágra elhurcolt

Hajdú Ottóné Bársony Vera

története, akinek sikerült megszöknie a szovjet munkatáborból.

Miklós Péternek

a kötetben szereplő tanulmánya pedig a tavalyi év végén elhunyt

Gulácsy Lajos

kárpátaljai református püspök (aki 2015 áprilisában volt vendége az Emlékpontnak) emlékiratai kapcsán az egyéni és a közösségi emlékezetnek a történeti kutatásokban való hasznosíthatóságát foglalta össze.

Bálint László

történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent – kötete az 1945 és 1989 között megfigyelt mintegy ötezer Congrád megyei személy adattára, sok vásárhelyi névvel. A szerző elmondta: munkája során az adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a Magyar Nemzeti Levéltárban és a Hadtörténelmi Levéltárban folytatott kutatásai mellett a korabeli sajtóból gyűjtötte. Bálint László kiemelte: a korszakot jellemezte, hogy volt olyan szegedi megfigyelt, akit 1968-banfalfirkálásért nyolc év börtönre ítélt a hatalom, s hozzátette: abban bízik, hogy a következő generáció – munkáját megismerve – valós képet kaphat az államszocializmus koráról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.