Közélet

Árhullám jön a Tiszán, de Szegednél szinte meg sem érezzük

Árhullám jön a Tiszán, de Szegednél szinte meg sem érezzük

2017. február 7., kedd
Árhullám jön a Tiszán, de Szegednél szinte meg sem érezzük
jeges_tisza08_gs

Kisebb árhullám vonul le hamarosan a Tiszán, a vízszint alig több mint 2 métert emelkedik majd. Éppenhogy az alsó rakparti út magasságát eléri a víz, de a parkoló autók nem lesznek veszélyben.

"A Tisza jelenlegi vízszintje Szegednél 120 cm körüli, ehhez képest várunk körülbelül 400 cm levonuló vízszintet. Hogy ezt arányaiban értsük, ez a szint nemhogy az árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet nem éri el, de még az alsó rakpart lezárás sem eredményezi a mostani információink alapján" - tájékoztatta portálunkat

Kozák Péter

, az ATIVIZIG igazgatója, miután az egyik leglátogatottabb szegedi meteorológiai oldalon megjelent, hogy a folyó dél-alföldi szakaszán levonuló ár akár a 4-5 métert is elérheti. A Tisza alsó szakaszának vízszintjét nagyban befolyásolják a mellékfolyók is, de a Maros felől most nem érkezik olyan árhullám, ami tovább duzzasztaná a folyót. A kisebb árhullám a Tisza középvízi medrében vonul le, melyből mindössze annyit érzékelünk majd, hogy a vízállás megközelíti az alsó rakparti út magasságát, de el nem önti azt. A vízügyi igazgatóság igazgatója hozzátette, a vízszint emelkedése a csapadék függvénye is, de az időjárás-előrejelzés szerint jelentősebb csapadékmennyiség nem várható. A szakemberek arra számítanak, az időjárási körülmények miatt hamarosan megindul a másodlagos jégzajlás is. Ilyenkor az úszóművek tulajdonosai felelnek azért, hogy az úszó jégtáblák ne torlódjanak fel, ne veszélyeztessék a kikötött úszóműveket. Kozák Péter azt is hozzátette, ugyancsak a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek kellett előzetesen gondoskodniuk a megfelelő rögzítésről, hogy a jégzajlás esetén se sodródhassanak el az úszóművek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.