A Szegedi Cicamentők is előadást tartottak az Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencián

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kobor_cicak

A II. Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferencia után február 25-én, szombaton rendezték meg Budapesten az Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferenciát. A Magyar Állatvédők Országos Szervezete, valamint a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség által szervezett 120 fős szakmai fórumon a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete is képviseltette magát.

Nyitrai Ágnes elnök a „Macskamentés felsőfokon T.N.R.-módszerrel” című előadásában a kóbor macskák magas számának problematikájára hívta fel a figyelmet, és beszélt a számuk csökkentésére alkalmazható, hatékony és humánus módszerről is, több jó példát is említve a szegedi régióból. Emlékeztetett arra, hogy az utcai állatvédelem – a direkt mentés, ivartalanítási programok és az állatjóléti szolgálatok – önmagában nem elégséges az utcai állathelyzet megváltoztatására.

Fontos, hogy az állatvédők is jól képzettek legyenek, ismerjék például a fertőző betegségeket, az állatvédelmi törvényeket. Munkájuk magas szervezettsége is feltétele eredményességüknek, melyet a Szegedi Cicamentők szerint megyei szinten volna érdemes koordinálni. Az érem másik oldalaként az állatvédelmi szemléletformálás, az állattartási kötelezettségek ismertté tétele a mentéshez hasonlóan fontos feladat. Ennek a munkának el kell érnie minden korosztályt és minden társadalmi réteget.

Az utcai állatmentést, az állatvédők oktatását, az állatvédelmi szemléletformáló munka szervezését és megyei kivitelezését a Csongrád megyei Állatvédelmi- és Állatjóléti Központ létrehozásának kezdeményezésével a Szegedi Cicamentők már elindították, állatvédelmi, állatjóléti munkájukat több területen – a nehézségek ellenére – eredményesen végzik.

Kérjük, amennyiben lehetősége engedi, az országos konferencia apropóján mutassa be segítségünkkel részletesen is, milyen gondok mutatkoznak helyi szinten az állatvédelemben, hogyan lehetne a kóbor állatok problémáját kezelni, és mit lehet tenni a tudatosabb állattartásért.

Default thumbnail
Előző sztori

Rétvári: 35 százalékkal több iskolában használják az e-naplót

Következő sztori

Az összefogás a cél – országos konferencián jártak a vásárhelyi állatvédők

Legutóbbi hasonló cikkek