Vona: “új reformkorra” van szükség

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vona Gábor

“Új reformkor” igényét fogalmazta meg a Jobbik elnöke szombaton, pártja évadnyitó rendezvényén Budapesten.

Vona Gábor úgy értékelt: Magyarország akkor lesz sikeres, ha különböző habitusú, karakterű, világképű emberek – félretéve a különbségeket – hidakat építenek és energiáikat a szabadság és a biztonság megteremtésére fordítják a “helytartókkal és földesurakkal” szemben. A politikus “pitiáner játéknak” és “halálos luxusnak” nevezte a megosztottságot, Magyarországot pedig fullasztónak, ahol lassan be kellene vezetni a “politikai szmogriadó” fogalmát.

Történelmi párhuzamokat vonva úgy fogalmazott: ha a Lánchidat ma építenék, akkor Mészáros Lőrinc nyerné a pályázatot, és a híd minden egyes darabját szétlopnák, a nemzeti kaszinó ma nem a haza fellendítéséről, hanem Andy Vajnáról szólna, az infrastruktúrafejlesztés pedig a kormányfő kisvasútját jelentené.

Vona Gábor úgy ítélte meg: ma két “elmúlt nyolc évünk van”, Gyurcsány Ferenc idején egy külföldi, Orbán Viktor kormányzása alatt hazai kör határozta meg az országot, ő ezzel szemben azt vallja, hogy a nép pártjára kell állni. “Se helytartók, se földesurak, Magyarország a magyaroké” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a Jobbik 14 éves történelmének nehézségei semmik ahhoz képest, ami a következő egy-másfél évben várható.

“A teljes elpusztításunkra törnek”, megpróbálják a közösség tagjait szembefordítani – vélekedett. Megjegyezte ugyanakkor, hogy rosszul esne neki, ha a kormánypártok Molnár Gyulát vagy Botka Lászlót támadnák, és nem rá mondanák, hogy “terrorista-macskasimogató-mecsetépítő-cukizsúrpubi-orgialátogató-hazaáruló-szélsőjobboldali-gyurcsányista-brüsszeli-orosz-iráni-amerikai-ügynök-óriásplakáthős”. Ez azt jelzi, hogy “nagyon erősek vagyunk, és félnek tőlünk” – értékelt.

A Jobbik elnöke kitért arra is, hogy noha a párt megváltozott, nem távolabb, hanem közelebb került az alapító okiratban foglalt célkitűzéséhez, miszerint a nemzet egészét kívánja képviselni. Hozzátette: szerinte ma már nincs jobb- és baloldal, számára minden magyar fontos.

Vona Gábor azt is kijelentette: készen állnak a kormányzásra, amelynek “nulladik lépése” az elszámoltatás lenne. Erre példaként hozta a titkosítások feloldását, a közéleti szereplők dupla büntetését bűncselekmény esetén, továbbá a kötelező vagyonosodási vizsgálat bevezetését.

A néppárti kormányzást a szabadság, a biztonság és a szolgálat alapelve mentén végezné a Jobbik – mondta.

A szabadsághoz aktív, bátor, de józan kül- és magyarságpolitikát, a migráció megállítását és a határőrség felállítását jelölte meg feladatként.

A biztonságról szólva jó béreket, egészségügyet és oktatást sürgetett, hozzátéve: nem kellene ellopni a fejlesztésre szánt forrásokat, igazságos szociális rendszert kell kialakítani, és fel kell vetni a magyar-cigány együttélés kérdését. Utóbbira “ketyegő bombaként” hivatkozott.

Vona Gábor kifejtette azt is, hogy a kormányzás számára nem urizálást, arroganciát és gátlástalanságot, hanem szolgálatot jelent.

A rendezvényen Kassai Lajos lovasíjász vehette át a Jobbik és pártalapítványa által alapított Pongrátz Gergely Érdemkeresztet, amelyet Murányi Levente ’56-os szabadságharcos, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója adott át a díjazottnak.

Az évadnyitón mintegy kétezer meghívott vett részt, köztük országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok, továbbá az Új Magyar Gárda, Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai.

A mintegy háromnegyed órás pártelnöki beszéd előtt kulturális programokkal szórakoztatták a megjelenteket.

A rendezvény előtt “Visszavesszük Vona Gábor gárdamellényét” címmel néhány tucatnyian tüntettek a Jobbik arculatváltozása ellen. A demonstráció szervezője, Silip Norbert, aki önmagát a Magyar Gárda Mozgalom volt vezérkari tisztjének nevezte, néhány társával együtt a Jobbik vezetőinek szánt petíciót adott át Dudás Róbertnek, a párt regionális igazgatójának.

Előző sztori

Veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlői

Következő sztori

Női vízilabda: állva hagyta a Szentest a második félidőben a Szeged + FOTÓK