Bulvár

Vádat emeltek az uniós támogatást ígérő csalókkal szemben

Vádat emeltek az uniós támogatást ígérő csalókkal szemben

2017. január 18., szerda
Vádat emeltek az uniós támogatást ígérő csalókkal szemben
jog_birosag_torveny

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a három személlyel szemben, akik vissza nem térítendő uniós támogatások hamis ígéretével csaptak be négy sértettet.

A vád szerint az első esetben a vádlottak „másodleosztású uniós vissza nem térítendő” támogatás ígéretével kerestek meg két sértettet, melyben mintegy 22 millió eurót juthattak volna a hamis ajánlat szerint. Cserébe fejenként 2 millió forintot kellett adniuk vádlottak részére. A sértettek a vádlottak kérésére, illetőleg iránymutatásaik alapján a 2009-es és 2010-es években Montenegróban, Szlovákiában, illetőleg Ausztriában bankszámlákat nyitottak, de pénzhez nem jutottak. A 2010-es év folyamán a vádlottak egyikét más ügyben előzetes letartóztatásba helyezték, mire figyelemmel mintegy 650.000 forintot csaltak ki a vádlottak abból a célból, hogy az előzetes letartóztatást megszüntessék. A vádlottak több éven keresztül folyamatosan hitegették a sértetteket a támogatással, anélkül, hogy a felajánlott pénzügyi támogatás megszerzésére lehetőségük lett volna vagy az a szándékukban állt volna. Egy másik sértett vonatkozásában 2010. tavaszán pályázati támogatást, kedvezőbb kamatozású hitelt ígértek, illetőleg logisztikai beruházásokra 10 millió euró vissza nem térítendő támogatást. Ennek érdekében a sértett 2 millió forintot adott át a vádlottaknak, illetőleg, ahogyan a korábbi esetben is, Montenegróba utazott, hogy más károsultakkal együtt bankszámlát nyisson egy helybeli pénzintézetnél. Ebben az esetben sem történt meg a támogatás kifizetése a sértett részére, a vádlottak szándéka kizárólagosan csak a sértett tévedésbe ejtésére irányult. A harmadik esetben több millió eurós uniós támogatás megszerzésének lehetőségével kereste fel a vádlottak egyike a sértettet. A valótlanul ígért támogatás megszerzése érdekében a sértett előbb 50 ezer forintot, majd 1200 eurót adott át a vádlott részére, aki 3 éven keresztül hitegette őt egy turisztikai célú támogatás megítélésével. A korábbiakhoz hasonlóan a sértett itt is a vádlott útmutatásai alapján Montenegróba utazott és egy helybeli pénzintézetnél bankszámlát nyitott. Az ügyészség a vádlottakat a sértetteknek okozott kárérték nagysága szerint minősülő, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.