Sport

Tóth Tímeát a kézilabda hozta vissza az életbe

Tóth Tímeát a kézilabda hozta vissza az életbe

2017. január 27., péntek
Tóth Tímeát a kézilabda hozta vissza az életbe
toth_timea_algyoi_oviban26_gs

Nehéz időszakon ment keresztül visszavonulásakor a Ferencváros korábbi játékosa, Tóth Tímea, azonban az ovi-kézi program vezetőjének hétköznapjai megteltek a programmal kapcsolatos feladatokkal - a jövőben ezen a téren képezné tovább önmagát.

- Mik az előnyei az Ön által vezetett ovi-kézi programnak, nagyjából hogyan kell elképzelni egy-egy ilyen foglalkozást? Mire fókuszálnak az ilyen korú gyerekeknél?

- Az jó dolog, ha az egyesületek figyelnek erre, hogy egy-egy játékos eljusson az óvodákhoz, akinek adott esetben van erre megfelelő képzése. Az óvodában is nagyon sok alapdolgot kell megtanítani a gyerekeknek, nem feltétlenül azt, hogy csodálatosan kiemelve lőjön kapura, de kell javítgatni a lövőmozdulaton is, hogy ne egy rossz mozdulat idegződjön be, ne ezt tanítsák neki. Óvodásokról beszélünk, itt csak játszani kell, fogójátékoktól elkezdve minden olyan játékot, amibe kicsit bele lehet csempészni a szivacskézilabdát. Meg kell hagyni nekik azt a szabadságot, hogy ők még óvodások, hadd élvezze a játékot, nem kell versenyhelyzetet teremteni neki, de ügyesíteni kell a koordinációt. Azért szeretem az ovi-focipályákat, mert nagyon sok eszközt kapnak az óvodák a pályákkal együtt, így bemutatom az eszközöket is, hogy mire lehet ezeket használni, amit mondjuk még az óvónők nem tudnak. Meg tudom mutatni, hogy egy például egy koordinációs létránál mik azok a gyakorlatok, amiket a gyerekkekkel lehet végeztetni. Erőltetni semmit nem lehet, semmiről nincs lekésve a gyerek, ha óvodában még nem fog kézilabdázni, majd az iskolában, vagy utána elkezdi. Valamilyen szinten népszerűsíteni kell a dolgot, de egy alap képzést kell adni, a célunk pedig az, hogy megszeressék a mozgást, akarjanak és szeressenek mozogni, ne csak a táblagépet vagy az okostelefont nyomkodják.

- Szinte napra pontosan négy évvel ez előtt jelentette be, hogy felhagy a profi kézilabdázással. Úgy telt ez az elmúlt időszak, ahogyan azt elképzelte? Mennyit sikerült mindezekből megvalósítania?

toth_timea_algyoi_oviban03_gs

- Én az a játékos voltam, aki amikor abbahagyta a kézilabdát, nem tudta, hogy mihez fog kezdeni. Azt gondoltam, hogy erre maximálisan fel vagyok készülve, elvégeztem a sportmenedzseri szakot a TF-en, volt papír a kezemben. Nehéz időszak volt az számomra, elveszítettem az édesanyámat, elég durván megdőltem, a kézilabda hozott vissza az életbe. Elkezdtem játszani Gödön NB II-ben, aztán megkaptam a junior csapatot pár hónap múlva. Akkor rájöttem, hogy jó dolog az edzősködés, de a játék mellett nem volt egyszerű. Pár évvel később, egyszer, amikor otton feküdtem, mivel óvoda mellett laktunk, kitaláltam az óvodai programot. Bementem a szövetséghez, ahol kaptam egy fülest, hogy keressem fel az ovi-foci programot, majd bekopogtam Molnár Andreához, aki azzal fogadott, hogy milyen jó, mert másfél éve akarnak kézilabda programot. Jelen pillanatban ovi-sport alapítvány lett, ahol a tollaslabda, foci és tenisz is van. A szövetség biztosítja a szivacslabdákat. Járom azokat az óvodákat is, ahol van műfüves pálya, mert sok intézménynek nincs tornaterme, nincs tornaszobája, ebből a szempontból jó, hogy legalább van műfüves pálya, ahol tudnak a gyerekek mozogni. Ahol én voltam, ott mindig tárt karokkal vártak vissza, megyek ellenőrzésekre, hogy mennyit tanítottak a gyerekeknek. Szívesen veszik az óvónők is ezeket a képzéseket, amivel ők is többek lehetnek. Jelen pillanatban csak gyakorlatot mutatok, vagy együtt mozgunk, vagy pedig két órában bemutatok egy komplett programot arról, hogy ők hogy tartsák a foglalkozásokat.

- Mit hozhat a folytatás? A program mennyiben igényel teljes embert, vannak-e más irányú céljai a jövőben?

- Egyben saját magamat is képzem, folyamatosan azon vagyok, hogy én is minél komplexebb dolgot tudjak átadni. Fejlődik az alapítvány is, most 66 új pályánk lesz, ahol majd képzéseket tartunk. A meglévő óvodákhoz vissza kell mennem, így ez nagyjából kitölti az életemet, e mellett pedig a TV-ben állandó szakértő vagyok, megmaradt a kézilabda a BL-meccsekkel, képben vagyok az Eb-kkel, világbajnokságokkal, eléggé kerek az életem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.