Közélet

Tóth Péter: Át kell látnia a szegedieknek a városvezetés PR-akcióin!

Tóth Péter: Át kell látnia a szegedieknek a városvezetés PR-akcióin!

2017. január 2., hétfő
Tóth Péter: Át kell látnia a szegedieknek a városvezetés PR-akcióin!
varisi_kozgyules32_gs

Visszásnak tartja Tóth Péter, hogy Botka László csak az EU-s fejlesztések ünnepélyes szalagátvágásain tekinti Szegedet is az európai közösség részének, míg a migrációs hullám kapcsán nem. Szeged jobbikos önkormányzati képviselője évértékelőjében arról is nyilatkozott portálunknak, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munkahelyteremtésre a városban, mert bár szép gesztus a 25 ezer forintos szülési támogatás, ez az intézkedés nem fogja a családok elvándorlását megállítani.

- Hogyan értékeli a 2016-os esztendőt?

- Számos olyan szegedi ügyben sikerült véleményt alkotni és indítványt tenni, ami fontos a helybéliek számára. Előfordult, hogy a polgármesternek feltett 12 interpellációs kérdésből mindössze egyet engedett elmondani

Botka László

, előfordult, hogy kikapcsolta a szavazógépemet. A szocialisták városvezetési technikája minimum furcsa, nem látszik, hogy igazán merre szeretnék vinni Szegedet, csak a PR-t látjuk, vagyis eladnak sajátként olyan dolgokat is, amely nem feltétlenül a városvezetés érdeme. Például az ELI megépítését és más európai uniós fejlesztést is úgy állítanak be, mintha a polgármester egyéni sikeréről lenne szó. Az is a jövőben dől el, hogy az új fedett uszoda fenntartása mennyi pénzt emészt fel vagy épp az új híd kapcsán sikerül-e optimális közlekedési rendszert kialakítani. Az látható, hogy minden nagy közlekedést érintő fejlesztésnél a korábban jól működő rendszert tették tönkre, gondoljunk csak a buszjáratokra. Először a 2-est, a 83-at és a 11-est építették le, majd tavaly egy újabb csomagban 20 buszjáratot szüntettek meg, 13-at pedig módosítottak, nagy fennakadást okozva ezzel a közlekedőknek. Vagyis szépen eladható, hogy új villamosvonalat építettek ki uniós forrásokból Szegeden, ám az érem másik oldala, hogy a korábbi jól működő tömegközlekedést tönkretették, ezt is látniuk kell a helybélieknek, amikor értékelnek egy-egy fejlesztést vagy beruházást. A foglalkoztatást terén a következő időszakban is azt fogja hangoztatni a városvezetés, hogy a BP 500 munkahelyet teremt a városban, amit egy 170 ezres városban komoly sikerként beállítani vicces, közben azt is tudjuk, hogy a Pick elköltözik, amelyik az egyik legnagyobb foglalkoztató. Tavaly bezárt az önkormányzat 5 óvodát a csökkenő gyermeklétszámra hivatkozva, ami egy aggasztó folyamatot, az elvándorlást vetíti előre. Most azt kívánja eladni sikerpropagandaként a városvezetés, hogy minden szegedi édesanya 25 ezer forint szülési támogatásban részesül, ami egy szép gesztus, de önmagában kevés ahhoz, hogy a családok elvándorlását megállítsa.

- A szegedi közélet egyik kulcstémája 2016-ban az illegális migráció volt, illetve a kvótareferendum. Szegeden rendkívül alacsony volt a részvételi arány, ez minek tudható be?

- Óriási veszélyt jelent egész Európára a migrációs folyamat. Jártam Strasbourgban, ahol azt tapasztaltam, hogy az egész nyugati társadalom kifordult önmagából, de a közép-kelet-európai országok egységesek ebben a kérdésben, ellenállnak a migrációs nyomásnak. Az év elején még voltak olyan események, amelyek megrázták a szegedieket, lehetett bevándorlókkal találkozni a város különböző területein, de mire elérkeztünk a népszavazásig, kicsit leült ez a téma. A kvótareferendum kapcsán a kormányzati propaganda túllőtt a célon, ezért is lett eredménytelen a népszavazás. Ha 2015 októberében lett volna a referendum, akkor kétszer ennyien szavaznak nemmel a bevándorláshoz kapcsolódó kényszerbetelepítésre. A kérdés maga fontos, és ne feledjük, hogy több mint 3 millió ember mondott nemet a kérdésre. Szegeden 44 419 szavazott nemmel, ami óriási tömegnek számít, vagyis többen vannak a józanul gondolkodó szegediek. Ennyi embert lebecsülni, mint ahogy a polgármester többször is tette, nem lehet, mert többségben vannak azok, akiknek elegük van a baloldali befogás-politikából és a Botka László által képviselt nézetekből. Elképesztő felelőtlenség, ahogy a helyi baloldal a nemzet jövője iránt viseltet, de úgy gondolom, hanyatlóban van ez gondolkodás Magyarországon és ezen belül Szegeden is. A polgármester azt mondta, nem okoznak problémát a bevándorlók, mert csak keresztülutaznak hazánkon, vagyis ebben a kérdésben nem tekinti hazánkat az európai közösség tagjának, csak akkor, amikor források érkeznek és szalagot tud átvágni egy ünnepségen.

toth_peter_sajttaj001kf

- Legközelebb februárban ül össze a közgyűlés, akkor lesz napirenden Szeged 2017-es büdzséje. Tavaly számtalan módosító indítványt benyújtott a Jobbik, készülnek-e már a javaslatok?

- Sok lakossági fórumot tartottunk ez előző évben is, hogy minél több olyan módosítót vigyünk be a közgyűlés elé, amit a szegediek kérnek. Idén is arra készülünk, hogy sok javaslatot benyújtunk, amiből majd csemegézhet a városvezetés, emiatt hálás lehet nekünk a baloldal. Volt arra példa ugyanis, hogy a leszavazott javaslatomat követően nem sokkal sajátjukként benyújtották és meg is szavazta a többség. Ez volt a helyzet a menzabefizetéssel, amit bár nem az én javaslatomra, de végül megvalósított a város. Dorozsmán pedig több száz lakos kérte, hogy szeretnének szabadtéri kondigépeket és egyéb sportolási lehetőséget, ami nem az én módosító indítványom révén, de végül szintén bekerült egy pályázati csomagba, és várhatóan hamarosan meg is valósul a beruházás. Abban bízok, hogy a kutyafuttatók ügyében is hasonlóan pozitív eredmény születik végül, de a benyújtandó módosítónk tartalmazni fogja azt is, hogy a kutyaürülék gyűjtésére szolgáló speciális szemeteseket is helyezzenek ki a kutyafuttatóknál, hogy valóban megfelelő körülményeket biztosítsunk. Szerintem ez a közösségi együttélés lényege, nem pedig az, hogy a közterületfelügyelet büntet.

- Korábban gyakran hallhattuk a közgyűlésben, hogy Fidesz-Jobbik mutyikoalíció, most viszont már az MSZP-Jobbik koalíció is elhangzott több alkalommal. Hogy is van ez?

- Most már világosan látszik, hogy a kormánypártnak egyetlen kihívója maradt, méghozzá a Jobbik.

Vona Gábor

pártelnök is több támadást kapott már az elmúlt időszakban, vagyis egy bulváros támadássorozatnak van kitéve a Jobbik. Talán jobb is, hogy nem a kampányidőszakban zajlanak ezek az egyébként nevetséges dolgok, talán ennél lejjebb már nem sikerül lemenni. Magyarán, mivel kihívó szerepbe került a Jobbik, ezért nem az ezerfelé szakadt baloldal kerül összetűz alá, innen az MSZP-Jobbik koalíció. Szegeden nagy kérdés lesz a helyhatósági választásokkor az lesz, hogy ki lesz a kihívó pártja a MSZP-nek. Láthatjuk, hogy az LMP már képviselteti magát a közgyűlésben, a DK-frakció is megszűnt. 2017-től a Jobbik legfontosabb feladata az lesz Szegeden, hogy megmutassa, hogy egy tiszta erőt képvisel, tagjaink semmilyen korrupciós ügyben nem érintettek, vagyis valós alternatívái tudunk lenni a jelenlegi hatalomnak.

- Ha az előző két választás eredményeit nézzük, akkor elmondható, hogy Szegeden szinte darabszámra ugyanannyi szavazatot kapott a Jobbik. Milyen stratégiája van a pártnak, hogy Szegeden erősödjön?

- Az előző országgyűlési választáson jobban szerepeltünk, mint az önkormányzati választásokon, és ha megőrizzük azt a támogatottságunkat, akkor a Jobbik a legerősebb erő kell, hogy legyen a városban. Nem is lehet kisebb célunk, minthogy a 2018-as országgyűlési eredményünket át tudjuk konvertálni a 2019-es helyhatósági eredményeinkbe, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy trendváltozás indulhasson el Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.