Közélet

Tarlós továbbra is a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza

Tarlós továbbra is a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza

2017. január 31., kedd
Tarlós továbbra is a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza

Tarlós István továbbra is az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentésének nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza; a főpolgármester kedden az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, nem érti, hogy miért folyik vita erről, és miért nem teszi közzé azt az OLAF.

Tarlós István

közölte, megkapta hivatalosan a Miniszterelnökségtől az OLAF-jelentést. A kormány és a városvezetés tartalmilag maximálisan egyetért a kérdésben - tette hozzá. Ugyanakkor a főpolgármester elmondta: nem érti, hogy miért folyik "egy ilyen kicsit álságos vita a nyilvánosságra hozatalról". A kormány megkapta a jelentést, azzal, hogy köteles az Európai Unió vonatkozó adatvédelmi szabályait betartani. Mint mondta, nem érti, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a saját jelentését az OLAF, vagy, ha nem hozhatja, akkor miért adja úgy másoknak, hogy közben "kvázi megfenyegeti", hogy hozd nyilvánosságra, ha akarod, de ha valamilyen adatvédelmi szabályt sértesz, akkor problémád lehet. Tarlós István közölte, az adatvédelmi biztostól és a Miniszterelnökségtől is kapott levelet, amelyben óva intik attól, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést, hacsak nem akar évekig pereskedni például multinacionális cégekkel. Ő ugyanis kilátásba helyezte, hogy a tiltások ellenére megteszi ezt - jegyezte meg. Tarlós István kijelentette: nagyon örülne, ha "ennek a játéknak vége szakadna", mert szerinte ez egyetlen egyre ad alapot és lehetőséget: arra, hogy a jelentés nyilvánosságra hozataláig ködösíthetnek azok, "akik politikai motivációval vagy talán ijedtségből, riadtságból" össze-vissza beszélnek, találgatnak, próbálnak teóriákat felállítani. "Azok közé tartozom, akik leginkább vágynak rá, hogy a nyilvánosságra kerüljön a jelentés" - fogalmazott Tarlós István. A főpolgármester a budapesti utak síkosságmentesítés kapcsán hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a lehetőségeihez mérten mindent megpróbál megtenni, de - mint mondta - az ónos eső ellen nehéz védekezni, és biztosan nem száz százalékos az elégedettség. A szmogriadóra vonatkozó törvényi szabályozás kapcsán Tarlós István elmondta, hogy szerinte a jogszabály módosításra szorul, az ügyben két és fél évvel ezelőtt meg is kereste a kormányt, és várható, hogy módosítják majd a jogszabályt. Kiadta az utasítást, hogy a jogszabályváltozás bekövetkeztéig is tekintsék át a fővárosi módosítási lehetőségeket - jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.