Közélet

Szijjártó: soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai helyzet rendezésére

Szijjártó: soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai helyzet rendezésére

2017. január 16., hétfő
Szijjártó: soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai helyzet rendezésére

Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a helyzet megoldását segíti

Donald Trump

megválasztott amerikai elnök pragmatikus álláspontja, a szíriai tűzszüneti egyezmény és az Asztanában január 23-án kezdődő békekonferencia. A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, csak a béke megteremtése utána kellene majd megnyitni a vitát arról, hogy ki vezesse az országot, és a leghelyesebb az lenne, ha ezt a döntést a szíriai emberekre bíznák. A közel-keleti helyzet kapcsán

Szijjártó

azon véleményének adott hangot, hogy "csak akkor lehet tartós politikai megoldásra számítani a térségben, ha olyan decentralizáció megy végbe, amely minden etnikai és vallási közösség számára lehetővé teszi a biztonságos életet". Szavatolni kell a keresztény közösségek visszatérését és biztonságát. Ez ma "kevésbé biztosított", ezért egy "adminisztratív zóna" létrehozására van szükség a térségben, amelyben nemzetközileg garantálni lehetne a keresztények visszatérését - vélekedett a tárcavezető, aki szerint ez a megoldás semmilyen módon nem sérthetné egyetlen állam területi integritását és szuverenitását sem. Az uniós külügyminiszterek ülésének munkabédjét a közel-keleti békefolyamat kérdése uralta, amelyről szólva Szijjártó hangsúlyozta, "továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások nyomán jöjjön létre a kétállami megoldás". Mint mondta, a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan intézkedést, amely távolabb visz ettől a céltól, ezért nem tartották helyesnek az előző napi párizsi békekonferencia időzítését és konstrukcióját sem. "Furcsa egy kétállami megoldásról beszélni úgy, hogy az a két állam vagy két identitás nincs ott" - fogalmazott. A sajtótájékoztatón egyebek mellett Donald Trump azon kijelentéséről is kérdezték a külgazdasági és külügyminisztert, amelyben a megválasztott amerikai elnök a NATO-t "elavultnak" nevezte. Szijjártó hangsúlyozta, Trump a The Times-nak adott interjújában azért minősítette így a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal, márpedig az vitathatatlan, hogy a NATO-nak "erőteljesebben és eredményesebben" kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelem terén. "Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni" - mondta Szijjártó. Hozzátette, Közép-Európai mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.