Egyetem

Szerdától új fenntartója lesz a gyulai egészségügyi felsőfokú képzésnek

Szerdától új fenntartója lesz a gyulai egészségügyi felsőfokú képzésnek

2017. január 31., kedd
Szerdától új fenntartója lesz a gyulai egészségügyi felsőfokú képzésnek

Szerdától a Szent István Egyetem (SZIE) helyett a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola (GFF) működteti a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést.

A gyulai városházán kedden tartott ünnepélyes átadási-átvételi ceremónián Kozma Gábor, a GFF rektora elmondta, a Szeged-Csanádi Egyházmegye évek óta jelen van Békés megye oktatási életében, 2014-ben vették át a szarvasi pedagógiai kart ugyancsak a Szent István Egyetemtől, és 2015 óta fenntartói a békési szakképző intézménynek. A nevelés, az egészségügy és a szociális gondoskodás hármasságára misszióként tekint az egyházmegye, amely a gyulai intézmény átvételével erősíti az egészségügy terén kifejtett oktatói tevékenységét. "Új fejlődési ciklus kezdődik" Gyulán - fogalmazott.

Tőzsér János

, a SZIE rektora elmondta, 2014 óta struktúra szempontjából "mozgalmas életet él" az egyetem, a szarvasi pedagógusképzőt átadták a GFF-nek, önálló egyetemmé vált az állatorvos-tudományi karuk, a jászberényi pedagógiai kar pedig az egri Eszterházy Károly Egyetem alapító intézete lett. Az állam célja, hogy a SZIE elsősorban az agrárium és a vidékfejlesztés területére fókuszáljon - közölje a rektor.

Görgényi Ernő

(Fidesz-KDNP) polgármester "rendkívül biztató, reményt keltő fejleménynek" nevezte, hogy a gyulai kar a GFF kezébe került, azt mondta, stratégiai jelentőségű, hogy a vidéki városokban megmaradjon a felsőoktatás. A Szeged-Csanádi Egyházmegye negyedszázada tart fenn a békési fürdővárosban köznevelési intézményeket - óvodát, általános iskolát, szakközépiskolát -, a felsőoktatási kar átvételével válik teljessé a paletta - jegyezte meg. Mintegy tízezer hallgatójuk van az egyházmegye által fenntartott intézményeknek, s az a városvezető közlése szerint biztosítja a kellő számú jelentkezőt a helyi karra.

Fodor Lajos

, a gyulai kar február 1-jével kinevezett igazgatója (aki 2011 és 2015 között betöltötte már ezt a pozíciót) az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az intézmény 1993-as megalakulása óta szorosan együttműködik a gyulai kórházzal, amely gyakorlati képzési helyszínt biztosít az ápoló szakos hallgatóknak, és sok esetben a végzettek munkaadójává válik. Kiemelte: van kapcsolatuk a szociális szférával, idősotthonnal, a gyulai börtönnel is, de ezt tovább szeretné erősíteni. Hiányosságként említette meg, hogy bár az országban elsőként indították el az egészségturisztika szakot, a Gyulai Várfürdővel nem sikerült szoros együttműködést kialakítani. A fürdő decemberben kinevezett új ügyvezető igazgatójával ezen is változtatni szeretne - húzta alá. A gyulai intézményben jelenleg 250 hallgató tanul, a GFF-nek 1122 hallgatója van.

Kozma Gábor

az MTI-nek azt mondta, a fenntartóváltásból a tanulók semmit sem fognak érezni. A GFF az összes oktatót átvette a SZIE-től - tette hozzá. A fenntartóváltást az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálta és támogatta. A SZIE szenátusa október 28-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá a campus átadását a GFF részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.