Közélet

Szegeden is veszélyes a levegő a szálló por miatt

Szegeden is veszélyes a levegő a szálló por miatt

2017. január 21., szombat
Szegeden is veszélyes a levegő a szálló por miatt
legszennyezes_mero_allomas03_gs

Tizenhárom település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette szombaton az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Az OKK térképén Budapest, Vác, Dorog, Esztergom, Szeged, Szolnok, Eger, Salgótarján, Miskolc, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Vác szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. További tíz település - Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Pécs, Dunaújváros, Várpalota, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron, és Szombathely - levegőjét egészségtelennek minősítették a szálló por miatt.Az OKK térképén az összes többi településen "kifogásolt levegőminőséget" jeleznek, nincs olyan település, ahol elfogadható lenne a levegő minősége. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szállópor-tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az érintett településeken élőknek azt ajánlják, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék. Az előrejelzés szerint a hétvégén marad a hideg idő, mérsékelt marad a légmozgás, és többfelé köd, ónos szitálás is várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.