Szabó Bálint: Olcsóbb a Parlament közelében modern irodát bérelni, mint a Cserepes soron fűtetlen pavilont! (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_satttaj01_gs

A piac bérlői nem értenek egyet Rácz Attila sikerekről szóló év végi beszámolójával, pont az ennek ellenkezőjét tapasztalták. Szabó Bálint idézte a cég háromnegyed éves beszámolóját, a tervezett üzemi eredmény alig több mint hetedét hozta a piac. Rácz Attila szerint Szabó Bálint újra rálépett arra az útra, ami a Cserepes sori piac tönkretételét célozza.

„Mozgalmas évet zár a Cserepes sori piac Szegeden. Rácz Attila, a piacot üzemeltető cég ügyvezető igazgatója a Rádió 88-nak elmondta: a tavaszi tüntetéshullám elült, és a bérlők aláírták az új szerződéseket. Hozzátette: az egységes díjszabási rendszer bevezetése előfeltétele volt annak, hogy a piac átláthatóan, és nyereségesen tudjon a jövőben üzemelni” – idézte idei első sajtótájékoztatóján Szabó Bálint jogász a móravárosi piac ügyvezetőjét.

Ő és a piac bérlői azonban másképp értékelték az elmúlt esztendőt. Lapunk rendszeresen beszámolt a kereskedők helyzetéről, utoljára novemberben írtunk ügyük állásáról.

„Rácz Attilát, az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának tagját (jelenleg nem az már – szerk.), Ujhelyi István volt titkárát mindenféle pályáztatás nélkül nevezték ki a szocialista városvezetés 2016. január 1-jén, miután az évtizedeken keresztül a piacon dolgozó ügyvezetőt azonnali hatállyal kirúgták állásából” – kezdte saját évértékelőjét Szabó Bálint. Ő gyökeresen eltérően látja a piac helyzetét. Szerinte a piac alkalmazottait elküldték, a kiszervezték a takarítást, az őrzés-védést, és a jogi tanácsadást. Megjegyezte, az ez utóbbival kapcsolatos feladatokat Pintér Ferenc volt MSZP-s önkormányzati képviselő látja el. Kritikával illette a 2016. áprilisi bérleti díjemelést. Úgy fogalmazott „törvénytelenül év közben ÁFÁ-t számított fel a bérleti díjakra”. Említést tett arról, hogy forgalomkiesést okozott az a döntése az új ügyvezetőnek, hogy a korábban ingyenes szombati parkolásért 200 forintot kért. Kiemelte, 8000 szegedi aláírásának és a Szeged napi tüntetésüknek köszönhetően végül átmenetileg meghátrált a városvezetés.

szabo_balint_satttaj02_gs

„A piacvezetés sorozatos fenyegetőzései, zaklatásai és több körös felmondásai miatt mintegy 20 pavilonbérlő hagyta el a piacot” – mondta. Ennek hatására többen aláírták az új szerződéseket, de maradt még 20 kereskedő, akik kitartanak igazuk és a Cserepes sori piac mellett.

Idézte a Cserepes sori Piac Kft. háromnegyed éves beszámolóját, amely szerint „a tervezett 10.917e Ft üzemi eredményhez képest a társaság 1.609.e Ft eredményt ért el”. Ehhez kapcsolódóan viszont jelentősen növekedtek az ügyvédi költségek, csak a kereskedőkkel szembeni bírósági perekre 1,5 millió forintot költöttek, a terület őrzésére pedig 10 millió forintot.

Szabó Bálint egyetért azzal, hogy az MSZP országosan Áfacsökkentést javasol, ezzel szemben azonban a valóság mást mutat, mert a Botka László által vezetett város önkormányzata Rácz Attilát nevezte ki a piac igazgatójának, aki a bérleti díjakra Európa legmagasabb, 27 százalékos Áfáját vetette ki. A kereskedők többsége kisnyugdíjas, vagy kisvállalkozó, ezért nem jogosultak az Áfa visszaigénylésére, azaz számukra ennyivel drágábbá válik a szolgáltatás.

„Egy fűtetlen-hűtetlen, időnként beázó, szél által átfújt pavilon drágábban lehet bérelni, mint Budapest belvárosában a Capital Square A+ kategóriájú irodaházban a Parlamenttől nem messze” – vetette össze egy korszerű irodaház és egy Cserepes sori pavilon bérleti költségét. Ez az árpolitika Szabó Bálint szerint az fogja eredményezni, hogy a szegedi belváros helyiségeihez hasonlóan a Cserepes sor is kiürül. Amennyiben marad a jelenlegi helyzet, újabb tüntetést tartanak Szeged napján idén is.

Rácz Attila: Szabó Bálint haladéktalanul hagyja abba a hazudozást!

A Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatója közleményben reagált Szabó Bálint szavaira. “Szabó Bálint ismét sajtótájékoztatót tartott, ezzel újra rálépett arra az útra, ami a Cserepes sori piac tönkretételét célozza” – fogalmazott Rácz Attila.

A közlemény így folytatódik: “Szabó Bálint – a többszörösen megbukott csepregi polgármester-jelölt – nemcsak politikusként, hanem most már jogászként is leszerepelt, hiszen a bíróság eddigi 27 ítéletében minden esetben a piacnak adott igazat a bérlőkkel szemben. Téves jogi tanácsaival az általa megtévesztett kereskedőknek már mintegy 2.000.000 Ft-os kárt okozott, és minden jel szerint a további károkozás a célja. Ezeket a bírósági költségeket nem neki, hanem az árusoknak kell kifizetniük, de Szabó Bálintnak semmi sem drága, hogy a politikai botránykeltést tovább folytassa, szereplési vágyát kiélhesse. Még attól sem riadt vissza novemberben, hogy a piac 2017. január elsejei bezárásáról tartson sajtó tájékoztatót, miközben mára világossá vált, hogy hazudott, hiszen a piac ma kinyitott és a jövőben is a megszokott módon működik tovább.

Decemberre a kereskedők közül majdnem mindenki belátta már, hogy szinte végzetes hiba volt hallgatni a fizetett politikai provokátorra. Ennek köszönhetően az év utolsó hónapjában további hét kereskedő írta alá az új bérleti szerződést, így a pavilont bérlő kereskedők mintegy 90%-ának már érvényes kontraktusa van a piaccal.

Az Áfával kapcsolatosan nem győzöm hangsúlyozni, minden piacon van Áfa, akár ruhaneműket, akár zöldségeket, gyümölcsöket árulnak. A bérlőknek adtunk több, mint fél év haladékot, hogy felkészítsék cégüket az Áfa visszaigénylésre. Mindenkinek megvolt a lehetősége bejelenteni a vállalkozását az Áfa körbe.

Szabó Bálint üzleti partnerként, bérlőként is leszerepelt, hiszen mindezidáig nem volt hajlandó az utolsó havi bérleti díját kifizetni, nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, amivel kárt okoz a többségi önkormányzati tulajdonban lévő piacnak, és ezáltal a szegedieknek.

Szabó Bálint azirányú célja, hogy a piacot ellehetetlenítse és tönkretegye a piac dolgozóinak és tisztességes kereskedőinek megfeszített munkája eredményeképpen a tavalyi évben meghiúsult és megígérem, hogy 2017-ben sem fog sikerrel járni.

Szabó Bálint cégtulajdonosként tudhatná, hogy egy vállalkozás eredményét az év végi adatok tükrözik, nem pedig a háromnegyedéves beszámoló. Szaunát és konditermet építő, pazarlóan gazdálkodó, 2015-ben 5.000.000 Ft-os veszteséget felhalmozó korábbi vezetéssel szemben a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően a Cserepes Sori Piac Kft. 2016-ban nyereségessé válik és várhatóan 6-7 Millió Ft-os eredményt fog tudni realizálni.

Felszólítom Szabó Bálintot, hogy haladéktalanul hagyja abba a hazudozást, ne okozzon további károkat a tisztességes, dolgozni akaró kereskedőknek és végleg távozzon a piacról!”

Előző sztori

Új egészségügyi központ létrehozása a cél a kajak-kenusoknál a szakmai igazgató szerint

Következő sztori

Hangyák eszközhasználatát vizsgálták szegedi kutatók