Közélet

Orbán: átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői

Orbán: átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői

2017. január 13., péntek
Orbán: átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői
Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre - kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről. Példaként hozta, hogy

Barack Obama

elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban. "Erről én tudnék mesélni hosszasan (...), a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen. A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást. "Átláthatóságot akarunk", a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen "befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket" - mondta Orbán Viktor. A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről,

Donald Trumpról

a kormányfő úgy nyilatkozott: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik. Míg a leköszönő Obama-adminisztráció "globalista" volt, a következő nem az lesz, hanem egy "vagányabb amerikai politika", amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat - fogalmazott, jelezve, hogy az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd. A majdani amerikai látogatását firtató kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.

Migrációs és gazdaságszervezési kérdésekben várhatók csaták Brüsszellel

Orbán Viktor miniszterelnök két nagy csatára számít az idén Brüsszellel: az egyik migrációs, a másik gazdaságszervezési kérdésekben várható. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel "nyíltan szembemegyünk" az Európai Unióval. A másik "csatáról" azt mondta, Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe. Szerinte azonban el kell érni, hogy ez ne történhessen így.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.