Negyven elítélt aratja a nádat a nagyfai Holt-Tiszán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nadvago_eliteltek04_gs

Megkezdődött a nád aratása a nagyfai Holt-Tiszán. Évek óta nem volt ilyen vastag jégtakaró a vízen – mondta Szöllősi Zsolt bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese – ezért január 9-től negyven fogvatartott aratja a nádat a 15 cm-esre hízott jégen.

“A Szegedi fegyház és Börtön III. objektumában, Nagyfán egy szakmai munkacsoport jelölte ki a dolgozókat. Azokat a munkaképes és egészségügyileg alkalmas elítélteket választották ki a feladatra, akiknek külső munkáltatásuk alacsony biztonsági kockázatú” – mondta el Borsi János bv. ezredes, igazgató. Az átlagosan mínusz 7 fokos hidegben dolgozó nádaratók naponta 5 órát dolgoznak, három óra munka után melegedő szünetet tartanak, védőitalnak forró teát kapnak. “Kézi erővel történik nádvágás, az elítéltek egy része levágja a nádat, a másik része kazlakba rakja” – tette hozzá. Két munkacsoportban folyik a tevékenység, egyrészt a holtág partján lévő kisebb fák irtását végzik el, amikhez, ha nincs befagyva a holtág, akkor nem tudnak hozzáférni. Az elítéltek láncfűrésszel vágják ki a kisebb átmérőjű fákat, melyeket összeszednek. A másik munkaterületen a nád hagyományos vágását végzik, ez kemény fizikai munkát igényel, a levágott nádat villákkal egy helyre hordják további felhasználás céljából. Negyven főt osztottak be, akik a nyári időszakban paprikakapálást, illetve kukoricacímerezét végeznek. “Öt év után fagyott be kellőképpen a nagyfai holtág annyira, hogy biztonságosan rá lehet menni a jégre, igen hideg van, de ehhez a munkához tökéletes” – nyilatkozott Borsi János.

A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a biztonságos fogvatartás mellett az elítéltek reintegrációjának, vagyis társadalmi beilleszkedésüknek elősegítése. Ennek – az alapvégzettség megszerzésének biztosítása mellett – nélkülözhetetlen eleme a munkakultúra elsajátítása is. A börtönökben minden munkaképes fogvatartottnak kötelező munkába állni, az elítéltek a büntetés-végrehajtási intézetek fenntartása mellett a büntetés-végrehajtás 100 százalékig állami tulajdonú gazdasági társaságainál végeznek munkát. A kötelező munkavégzés hozzásegíti a fogvatartottakat a munkakultúra elsajátításához, az értékteremtés lehetőségéhez, valamint saját tartási költségeinek finanszírozásához.

A fogvatartottak foglalkoztatása a magyar büntetés-végrehajtás kiemelt feladatai között szerepel. A foglalkoztatási ráta közel 90%-os. Ez a szám magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is.

no images were found

Előző sztori

A szabályzat módosításáig Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájában

Következő sztori

Hungarikum vetélkedő Ópusztaszeren