Közélet

MNB: a forgalomban lévő húszezresek 85 százaléka már az új bankjegy

MNB: a forgalomban lévő húszezresek 85 százaléka már az új bankjegy

2017. január 3., kedd
MNB: a forgalomban lévő húszezresek 85 százaléka már az új bankjegy
Idén decembertõl kerül forgalomba a megújított húszezres

A forgalomban lévő húszezer forintos bankjegyek 85 százaléka már az új típusú húszezres, a 2015 december elején bevezetett új húszezresek terjedése felülmúlta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait - mondta az MNB készpénzlogisztikai igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Pataki Tibor

kiemelte: a jegybank azért döntött a régi húszezer forintosok beváltási idejének a meghosszabbításáról, mert úgy vélte, hogy Magyarországon sokan húszezresekben tartják otthon a megtakarításaikat és időt akart számukra biztosítani a bankjegyek cseréjére, illetve, hogy az érintettek el tudják ezeket költeni. Hozzátette: a régi húszezer forintos bankjegyek 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszköznek minősülnek, ezért a lakosság az év végéig elköltheti ezeket vagy beválthatja a hitelintézeteknél, a postákon, illetve a takarékszövetkezeteknél és az MNB pénztárában is. A határidő lejárta után a hitelintézetek és a posták még további 3 évig cserélhetik le a régi bankjegyeket, a jegybank pedig további 20 évig beválthatja azokat. A bevont bankjegyeket az MNB megsemmisíti - mondta. Pataki Tibor arról is beszámolt, hogy folytatódik a bankjegyek cseréje, a megújított 2000, illetve 5000 forintosokkal, ezeket az új bankjegyeket március 1-jén hozzák majd forgalomba. Ebben a körben a régebbi bankjegyek bevonása vélhetően sokkal hamarabb megtörténik, mert ez a két címlet együtt a forgalomban használt bankjegyeknek alig 13 százalékát teszi ki - mondta az MNB igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.