Kultúra

Magyar régészeti magazint szerkesztettek az ausztrál bennszülöttek

Magyar régészeti magazint szerkesztettek az ausztrál bennszülöttek

2017. január 17., kedd
Magyar régészeti magazint szerkesztettek az ausztrál bennszülöttek
Hatartalan_4_17-01-17

Az ausztrál bennszülöttek, az Aboriginek hiedelemvilága írta át a Határtalan Régészet című magazin szerkesztését. A róluk szóló cikkhez egy Aboriginről készült fotót is csatoltak a szerkesztők, amit azonban ki kellett hagyni a folyóirat legfrissebb számából. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy a képen látható férfi még él, akkor nem használhatják fel a fotóját: a bennszülötteknél a halottak bárminemű ábrázolása szigorúan tilos.

Az ausztrál bennszülöttek váltak a Határtalan Régészet című újság „vendégszerkesztőivé”: a legfrissebb számban egy hosszabb írást olvashatunk az Aboriginek hiedelemvilágáról, vallásáról. A cikkhez a szerkesztők egy bennszülöttet ábrázoló fotót is csatoltak, melyet azonban a szerző kérésére ki kellett hagyni a magazinból. Az Aborigineknél a halottakat ugyanis különleges szabályok vették körül. Ha valaki elhunyt, akkor több éven keresztül tilos volt kiejteni a nevét: ha egy társalgás során mégis felmerült a személy, akkor körül kellett írni őt a név kimondása nélkül. Ugyanez vonatkozott, vonatkozik mind a mai napig a halottak fotóira is: a halottat ábrázoló fotókat tilos megjelentetni. Így a Határtalan Régészetből végül kimaradt az Aborigint ábrázoló kép, mert a szerkesztők nem tudták biztosan, hogy az adott bennszülött él-e még vagy már meghalt. Az ausztrál bennszülöttek hiedelemvilága több tízezer évre nyúlik vissza: a világon ma ismert legkorábbi hamvasztásos temetkezés negyvenezer évvel ezelőttről tőlük származik. Az Aboriginek úgy tartották, hogy miután az égi szellemek megteremtették a világot, az ősi szellemek csillagokká, növényekké, vízlelő helyekké, sziklákká változtak, s így mind a mai napig itt vannak közöttünk. Nagyon szigorú társadalmi rend szerint éltek, szertartásaik kiemelt fontosságúak voltak. Napjainkban is komolyan veszik a nők és a férfiak különválasztott „területeit”: ha egy régészeti feltárás során például kifejezetten női vagy férfi lelőhely kerül elő, akkor csak az adott nemű régészek léphetnek a terepre. A Határtalan Régészet című magazin legfrissebb számának középpontjában az istenek, a különböző népek vallása áll. A magazin negyedévente jelenik meg azzal a céllal, hogy színes, izgalmas formában mutassa be a régészet különböző területeit a szakemberek és a régészet iránt érdeklődő laikusok számára egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.