Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Lázár: Szegeden nincs törekvés a Komócsin-rendszer bűneinek feltárására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón furcsállta, hogy megkezdődött az egykori keményvonalas, rettegett kommunista kiskirály tevékenységének relativizálása.

Ahogy a Blogstar.hu cikke nyomán a SZEGEDma.hu is beszámolt róla, a napokban teljes titoktartás mellett temették el Szegeden ifj. Komócsin Mihályt, Pol Pot megye egykori urát, az MSZMP hírhedt szegedi, majd Csongrád megyei első titkárát, aki tavaly december 15-én hunyt el. A január 19-i Kormányinfón Csúri Ákos, a Blogstar.hu alapító-főszerkesztője arról kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterét, lát-e reményt arra, hogy az Emlékpont múzeumot létrehozó és gondozó Vásárhelyhez hasonlóan egész Csongrád megyében, különösen is Szegeden, az egykori Pol Pot megye székhelyén megtörténik a kommunizmus bűneinek teljes körű feltárása.

„Akkor lenne erre esély, ha Szeged más vezetés alatt állna. Ebben az esetben az elmúlt harminc évben lehetett volna lépéseket tenni annak érdekében, hogy feltárjuk az 1960-as, 70-es, 80-as évek, az 1956 utáni Kádár-világ Csongrád megyei bűneit, de ehhez csak ‘mérsékelt’ érdek fűződött. Sokan úgy látják, jobb ezeket a dolgokat elfelejteni, sőt, egyfajta nosztalgikus hangulat is megjelenik. A temetést követően a megyei napilapban nosztalgiával emlékeztek rá, a visszaemlékező részéről komoly propaganda folyt, nagyon rafináltan, nagyon bújtatottan és nagyon okosan kampányoltak Komócsin életműve mellett, miközben választópolgártársaink az egyébként primitív magyar kommunistákhoz képest is nagyon durva és nagyon gonosz helyi kiskirálynak tartották és tartják őt” – mondta Lázár János.

A miniszter úgy folytatta, Komócsin tevékenysége effajta relativizálásának tükrében valóban különösképpen indokolt lenne feltárni a korszak részleteit, ha erre megvolna a közös érdek a megyében. „A megyei városok vezetéseiben és a megye vezető politikusaiban azonban nincs és nem is volt meg a konszenzus e tekintetben az elmúlt harminc évben. Szegeden nem látom a törekvést ennek a korszaknak a feltárására” – szúrt oda a politikus az MSZMP-, azaz Komócsin-utódpárti polgármesternek, Botka Lászlónak.

„A SZEGEDma.hu szerencsére más szemüvegen keresztül emlékezett meg Komócsin elvtársról” – reagált Lázár válaszára Csúri Ákos.

Ha már a szegedi városvezetés tulajdonképpen “ellenérdekelt” az ügyben, érdemes megjegyezni, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Juhász Tünde kormánymegbízott vezetésével a maga részéről komoly energiát fektetett az utóbbi időszakban arra, hogy Szegeden is emléket állítson a kommunista diktatúra által véghez vitt rombolásnak. A Rákóczi téri kormányhivatali épületben (az egykori megyeházán/tanácsházi/pártbizottsági székházban) ifj. Komócsin dolgozószobájában Pártkontroll Emlékszobát rendeztek be és nyitottak meg 2016-ban.

Hírzóna

Megszépült a vásárhelyi járási hivatal udvara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még szebb környezetben várják az ügyfeleket.

Tovább olvasom

Egészség

Eggyel emelkedett a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Elhunyt két idős, krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egészség

Orbán Viktor: Magyarország biztonságos, de újra lesznek korlátozások

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Együtt kell élnünk az ellenséggel – mondta a kormányfő szokásos pénteki beszédében.

Tovább olvasom

Aktuál