Sport

Labdarúgás: új piacok, hármas csoportok, unalmas meccsek – mit hozhat a 48 csapatos vb?

Labdarúgás: új piacok, hármas csoportok, unalmas meccsek – mit hozhat a 48 csapatos vb?

2017. január 11., szerda
Labdarúgás: új piacok, hármas csoportok, unalmas meccsek – mit hozhat a 48 csapatos vb?
fifa_vb_trofea

Kedden jelentette be a FIFA, hogy jelentősen megváltozik a labdarúgó világbajnokságok lebonyolítása a 2026-os tornától. Az eddig megszokott 32 csapatos, négyes csoportok helyett 48 csapattal, és hármas csoportokban rajtol a vb, ami több érdekes kérdést is felvet.

1998 óta zajlanak a labdarúgó világbajnokságok 32 csapattal: a jelenleg érvényben lévő lebonyolítási rendszer szerint a kijutott csapatokat nyolc darab, négyes csoportokba sorsolják, ahonnan az első két csapat továbbjut, a torna pedig az egyenes kieséses szakasszal folytatódik. Ez a forma egészen 2022-ig lesz érvényben, ugyanis a FIFA keddi döntése szerint a 2026-os tornát, amelyet még nem tudni, hogy ki rendez majd, már nem 32, hanem 48 csapattal rendeznek meg. A plusz tizenhat csapat pontos besorolásáról, azaz hogy melyik kontinens hány csapattal képviselheti magát az új formában a vb-n, még nincs adat, az angol Daily Mail arról

számolt be,

Európának az eddigi 13 helyhez képest hárommal több, 16 hely jutna a világbajnokságon, míg Afrikát öt csapat helyett kilenc, Ázsiát pedig plusz négy csapat képviselheti az eddigi négy, vagy öt csapat helyett. Azon, hogy ez mennyire igazságos, lehetne vitatkozni, minden esetre a FIFA legutóbb, december 22-én kiadott

világranglistájának

első 48 helyéből 27-et európai csapat foglal el, Dél-Amerikát nyolc, Afrikát hat, Ázsiát pedig mindössze négy együttes képviseli, ha az ebben a selejtezőben induló Ausztráliát is ide vesszük, a listát pedig a CONCACAF-zónából érkező Egyesült Államok, Mexikó, Costa Rica hármas teszi teljessé. Persze az is erős lecsupaszítása lenne a vb-nek, ha az éppen aktuális világbajnoki ranglista első 32 (vagy 48…) csapata venne részt a tornán, de még így is olyan európai csapatok maradnának le a vb-ről, a jelenlegi ranglista szerint, mint az 51. helyen álló Szlovénia, vagy az 58. Oroszország. A már megszokott lebonyolítás is alaposan megváltozik 2026-tól: összesen 16 darab, hármas csoportokkal kezdődik el a vb, amely ezt követően 32 csapattal, egyenes kieséses rendszerben folytatódik, tekintve, hogy a csupán a triók utolsó helyen végzett tagjának kell búcsúznia – azaz lesz, akinek mindössze két meccs jut a tornán. Az időtartam viszont alapvetően nem változik, sőt, csapatonként több meccsel sem jár majd a 48 csapatos vb, a döntő résztvevői ugyanúgy hét meccset fognak játszani, mint eddig.

Felhígul a mezőny

"Első hallásra is vegyes érzelmek vannak bennem, mert bár több esélye van kijutni a magyar válogatottnak, de a plusz három hely nem egy nagy előny számunkra. Úgy gondolom, ez nem tesz jót a vb-nek, aminek megvan a maga presztízse, a létszámemeléssel viszont felhígul a mezőny, félek, hogy komoly színvonal csökkenéshez is vezethet. Sokkal kiegyenlítetlenebb lesz a mezőny, a 32 csapatos vb nekem teljesen jó volt, közelebb is áll hozzám" – mondta el véleményét portálunknak

Mészáros Tibor

, a Mórahalom VSE futballistája.

morahalom-mehkerek015kf

A nagyobb létszámmal együtt járó veszély lehet az, hogy unalmas meccseket láthatunk már a csoportkörök folyamán is: bár a jelenlegi rendszerben is előfordult nem éppen közönségszórakoztató találkozó, de tekintve, hogy az új csoportrendszerben egy megnyert nyitómeccsel gyakorlatilag tovább lehet jutni, már a második körben akár kevésbé éles találkozók jöhetnek. "Jó meccsek voltak már a csoportkör alatt is, ritkábbak voltak az unalmas találkozók. A hagyományos, 32 csapatos rendszer egy bevált lebonyolítási forma, ezt preferálnám a folytatásban is. Nem látom azt, hogy ezzel jobb lenne a világbajnokság. Nem is lenne semmi, amin változtatnék, igaz, sajnos nekünk nem sok babér termett mostanában" – folytatta Mészáros Tibor. Az NB III-ban újonc, 11. helyen telelő homokháti együttes középpályása elmondta, hozzá kellett szokniuk az osztály ritmusához, de meglátása szerint iszonyatosan nehéz lesz a tavasz, minden csapat próbál erősíteni azért, hogy bent maradjon – ráadásul mögöttük összetorlódott a mezőny, egyedül a Komló van reménytelen helyzetben. „Továbbra is úgy érzem, bravúr lesz, ha bent maradunk, de azon vagyunk, hogy ezt megcsináljuk. Megismertük az ellenfeleket, mi is fejlődtünk, igazi csapatot alkotunk, ebben van a mi előnyünk. Ha idegenben is össze tudunk hozni 1-2 győzelmet, akkor nem lehet gond, bár a hazai teljesítményünk extra” – összegzett Mészáros Tibor.

A kicsik esélye

"Az Eb alatt is látszódott, hogy egy-két meccs nem olyan érdeklődéssel zajlott, mint amit vártak, de a kisebb országokra nézve kedvezően hathat ez. Nehéz ezt most megmondani, a labdarúgásban a kisebb csapatok is megtanultak futballozni. Mindig van egy meglepetés a selejtező csoportokból, hátha ez még inkább összerázná a mezőnyt, így még jobb meccsek is lehetnének, ha ezt a fejlődési szintet egy kisebb ország is meg tudja ugrani. Kérdéses, hogy milyen játékerőt képviselnek az azokból a térségekből érkező országok, amelyek több helyet kapnak" – válaszolta portálunknak

Bernát Péter

, a megyeegyes Tiszasziget SE játékos-edzője.

fk_szeged-tiszasziget003kf

Hozzátette, kérdéses, hogy a régóta bevált lebonyolítás megváltoztatásának hatása kérdőjeles, a hármas csoportok visszásságra adhatnak okot, ez által a formaidőzítés is előtérbe kerülhet, nem nagyon van lehetőség a taktikázásra. „A kicsik számára is érdekes lesz, mert ők lehetőséget kapnak, a nagyoknak viszont nem biztos, hogy ez ízleni fog. Aki az első meccsen tud egy jót focizni, az már jóformán továbbjutott. Nem gondoltam volna, hogy ezt meg fogják lépni. Én abban bízok, hogy nekünk, magyaroknak ez hátha jót tesz, de erre rengeteg csapat fog pályázni rajtunk kívül is, főleg, hogy az európai futballt nagyban nem befolyásolja, hiszen csak három plusz csapat lesz ott. A 24 csapatos Eb-ről is lemaradt Hollandia vagy Törökország, nehéz lesz kijutni, akik nem tehetik meg, hogy nem jutnak ki a közeljövő tornáira. Nem biztos, hogy jó ötlet volt kibővíteni ennyire a világbajnokságot" – fejtette ki Bernát Péter, aki úgy folytatta, attól nem tart, hogy presztízsvesztésen esne át a világbajnokság, mert a tornán való szereplés minden játékos álma, inkább a kisebb futballnemzetek újabb sikertörténeteit várja. "Ezzel együtt persze benne vannak olyan meccsek is, mint a francia-izland, ahol nagyon simán nyertek a franciák, ez nem biztos, hogy a labdarúgás érdekeit szolgálja. Ráadásul a nagyobb győzelmek el is altathatnak egy csapatot, én is mindig azt mondom, hogy inkább nyerjünk háromszor 1-0-ra, mint egyszer 3-0-ra" – fogalmazott. A Bernát Péter által irányított Tiszasziget SE január 21-én egy közös disznótorral nyitja az évet, majd három nappal később a felkészülési időszak is kezdetét veszi, az első edzőmeccset pedig január 28-án Bácsalmással szemben vívja.

Felsorolni sem egyszerű a résztvevőket

Az internet rögtön reagált a nemrégen megválasztott új elnök,

Gianni Infantino

által szorgalmazott rendelkezésre, a twitteren közzétett bejegyzések között voltak, akik egészen egyszerű magyarázatot találtak arra, hogy miért volt szükség erre a lépésre. Ebben persze lehet is valami, hiszen az olyan új piacok, mint India, vagy Kína belépése a világbajnokságra, mindenképpen megtérülő „befektetés” lehet a FIFA számára. Ugyanakkor a Sky Sports

arról számol be

, alig látott napvilágot az új lebonyolítási rend, máris annak eltörlését szorgalmazza a spanyol Labdarúgó Szövetség, mondván, erről egyrészt nem egyeztettek velük, másrészt pedig a becslések szerint, amennyiben 48 csapattal rajtolna el a vb, La Ligában futballozó játékosok mintegy 50%-a részt venne a tornán, ami nyilvánvalóan kihatással lenne a spanyol bajnokságra is.

Az érvek és ellenérvek mérlegre kerültek

Persze a humor sem maradt ki a twitterezők eszköztárából, az alábbi videó szemlélteti, milyen lenne felsorolni a 48 csapatos vb résztvevőit – kis túlzással…

Az angol BBC is sajátosan értelmezte rövid üzenetében a bővítést: a 48 csapatos torna újabb 16 csapatnak ad lehetőséget arra, hogy tizenegyesekkel búcsúztassák Angliát.

Szó se róla, ahogy az alábbi tweetben is szerepel: az sem kis égés, ha mondjuk Anglia (vagy más nagy futballnemzet) éppenséggel nem jut ki a kibővített vb-re, az pedig külön csemegét tartogathat nekünk, amikor Mongólia játszik egy izgalmas 0-0-t az Angolokkal.

Persze ha már angol humor: nem feledkeztek meg Skóciáról sem, akiknek a 96 csapatos vb talán már esélyt jelente a kijutásra – a skótok a legutóbbi négy vb-n nem voltak ott, és egyébként most sem állnak jól, a hatcsapatos F csoportban négy kör után négy pontot szerezve csupán ötödikek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.