Jégre lépni tilos?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tel_jeg11_gs

A jégre lépni tilos! – figyelmeztet a tábla minden nagyobb szabadtéri vízfelület partján Mártélytól Szegedig. Míg Szegeden ezt betartják, addig Mártélyon ezt a kutyát sem érdekli.

Rég volt már ilyen telünk, mikor nem csak a műjégpályákon élhették ki e téli sport kedvelői szenvedélyüket. A napok óta tartósan mínusz tíz fok körüli hőmérséklet biztonságos használatra alkalmassá tette a szabadtéri vizek felületét a korcsolyázásra. Mártélyon járva azt tapasztaltuk, hogy a figyelmeztető tábla ellenére sokan korcsolyát húztak a lábukra, teljesen megbíznak a jég teherbírásában, ami 15-20 centiméter vastag is lehet. Szegeden viszont senki sem választotta sem a plázánál lévő tavat, sem a Vér-tót. Viszont a műjégpályánál nagy volt a forgalom.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy soha ne menjünk egyedül a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman spotoljanak együtt, így könnyebb segítséget nyújtani egy esetlegesen bekövetkező baj esetén. Fontos a helyes ruházat megválasztása is, elsősorban kis nedvszívó tulajdonságú ruhákat érdemes választani, amelyek lassan engedik át a vizet.

A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható – írja a katasztrófavédelem honlapja.

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: a Szedeák elleni vereség után lemondott a Szolnok vezetőedzője

Default thumbnail
Következő sztori

Robbanás történt egy szeged-gyálaréti házban, többen megsérültek

Legutóbbi hasonló cikkek