Közélet

Isztambuli merénylet - Török szakértő: a tettes tudhatta előre, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat

Isztambuli merénylet - Török szakértő: a tettes tudhatta előre, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat

2017. január 4., szerda
Isztambuli merénylet - Török szakértő: a tettes tudhatta előre, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat
isztambul_merenylet_reuters

Az újévi isztambuli merénylet elkövetője előre tudhatta, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat a vérengzés helyszínén, a Reina klubnál - vetette fel Mete Yarar török biztonságpolitikai szakértő a TVNET török hírtelevízió Szemtől szembe című műsorában.

"Honnan tudta az újévi isztambuli merénylet elkövetője előre, hogy a tervezett tömeggyilkosság helyszíne, a Reina klub előtt csak egy rendőr áll majd, a szórakozóhely biztonsági őrei fegyvertelenek, és a lövöldözés után a kijáratnál nem fog rendőrrel találkozni?" - kérdezte Mete Yarar a kedd éjszaka sugárzott műsorban. Az újság - amely nem fedte fel értesülései forrását - arról számolt be, hogy a tettes a Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva összesen 8 taxival utazott. A hatóságok a rendszámok alapján mindegyik járművet megtalálták, és sofőrjeiket kihallgatták. A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amellyel a helyszín közelébe hajtatott. Ennek a készüléknek köszönhetően sikerült őt azonosítani, és erről a telefonról került elő az a 45 másodperces videofelvétel is, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren. A tömeggyilkos a mészárlás után Zincirlikuyu városrészig követhető a kamerákon, ahol végül nyoma veszett. Zincirlikuyuban található Isztambul legnagyobb köztemetője, amely légvonalban mintegy 3 kilométerre fekszik a Reina klubtól, de a távolság autóval nagyjából 5,5 kilométer. A Yeni Safak értesülése szerint a merénylő az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Horasani fedőnevű tagja, aki sebesültnek tettetve magát menekült el a tett helyszínéről. A lap úgy tudja, hogy a merénylet éjszakáján egy helyett négy rendőrnek kellett volna a szórakozóhely bejáratánál tartózkodnia.

Mete Yarar

török biztonságpolitikai szakértő a TVNET török hírtelevízióban felhívta a figyelmet: a terrorista előre tudhatta, hogy a bejáratnál csak egy rendőr áll majd - akit egy civillel együtt azonnal agyonlőtt -, hogy a szórakozóhely megannyi biztonsági őre fegyvertelen, és azt is, hogy a 7 percig tartó lövöldözés után a rendőrség még nem fog odaérni, így a kijáratnál nem kell rendőrökre számítania.

Kemal Kilicdaroglu

, a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a keddi frakcióülésen kijelentette, hogy eközben a legközelebbi őrs épülete a Reinától 200 méterre fekszik, a környék pedig szilveszter éjszakáján "szinte hemzsegett" a rendőröktől. Az isztambuli lövöldözéses merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az elkövető továbbra is szökésben van, a török rendőrség nagy erőkkel keresi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.