Közélet

Hófúvásokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Hófúvásokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2017. január 8., vasárnap
Hófúvásokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Nógrád megyére továbbra is az extrém hideg, Győr-Moson-Sopron megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki narancs, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Emellett több megyében elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap kora este eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: éjszaka a minimum-hőmérsékletek az előző éjszakainál már jellemzően magasabban alakulnak. A középső országrészben a legalacsonyabb hőmérsékletek helyenként mínusz 15 fok alatt, az Északi-középhegység nyugati völgyeiben, elsősorban Nógrád megyében mínusz 20 fok alatt valószínűek. Emiatt Nógrád megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra és hétfőre. Éjfélig keleten, majd hétfőn jellemzően már a Dunától keletre időszakosan helyenként hószállingózás, gyenge havazás alakulhat ki. Hétfő délutánig a Dunától keletre fekvő területeken kisebb körzetekben akár 1-3 centiméter körüli hóréteg is kialakulhat. Előreláthatólag hétfő délutántól északkelet felől előbb északon, majd később a Dunántúlon nagyobb területen van esélye havazás kialakulásának. Keleten, kiemelten Borsod keleti felén és Szabolcsban, illetve elsősorban vasárnap az éjféli óráktól Jász-Nagykun megye keleti felében az erős vagy viharos szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben hordhatja a havat a hétfő délelőtti, déli órákig. A Dunántúlon megerősödő szél a Dunántúl nyugati megyéiben jellemzően alacsony, de északnyugaton kis területen (elsősorban Sopron térségében) már magasabb hótorlaszokat építhet a hétfő déli, délutáni órákig. A hófúvás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra és hétfőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.