Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jézus a szenvedő emberekhez jött, rajtuk akart segíteni – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahetet lezáró keresztény-zsidó imaórán vasárnap este Budapesten.

Erdő Péter úgy fogalmazott: “ha ma keresztényként vissza akarunk térni gyökereinkhez”, Jézus Krisztushoz, akkor újra fel kell fedeznünk az ő közösségvállalását népével, és az ő szeretetével kell fordulnunk szenvedő embertársaink felé.

A bíboros hozzátette: a gyógyulni vágyó, a tanítást hallani akaró tömeg, amely Jézust kísérte, a nép, amelynek körében gyógyított, az egész emberiséget jelképezi.

Darvas István, a Bét Jehuda zsinagóga rabbija arról beszélt, hogy az őszinte szívvel elmondott ima és az abba vetett hit az egyik legerősebb kapocs ember és ember között ezen a földön. Háfec Háimnak, az 1838 és 1933 között élt, nagy hatású rabbinak a gondolatait idézve kiemelte: aki azt szeretné, hogy imája mielőbb meghallgatásra találjon, az imádkozzon az egész közösségért, mert a közösségért mondott imát Isten hamarabb hallgatja meg, mint az egyénért mondottat.

Az imaóra elején az egyházi vezetők és a különböző felekezetek képviselői csendben imádkoztak a veronai buszbaleset áldozataiért és a sérültek mielőbbi gyógyulásáért.

A szertartáson részt vettek és imát mondtak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői és képviselői.

Az ökumenikus imahetet 1908-ban rendezték meg először az egyesült államokbeli Graymoorban. A ma már világszerte megtartott rendezvényhez két évtizede csatlakozott a MEÖT, mára pedig az ország szinte minden településén megszervezik. Az imahetet lezáró zsidó-keresztény imaórát 2012 óta szervezi a Keresztény-Zsidó Társaság és az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia.

Előző sztori

Kosárlabda: egy félidőig tartotta magát a Szedeák Körmenden

Default thumbnail
Következő sztori

Egyesült Államok: törvényjavaslat készül a Moszkva-ellenes szankciók feloldásának megakadályozására

Legutóbbi hasonló cikkek