Egyház

Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött

Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött

2017. január 22., vasárnap
Erdő Péter: Jézus a szenvedő emberekhez jött

Jézus a szenvedő emberekhez jött, rajtuk akart segíteni - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahetet lezáró keresztény-zsidó imaórán vasárnap este Budapesten.

Erdő Péter

úgy fogalmazott: "ha ma keresztényként vissza akarunk térni gyökereinkhez", Jézus Krisztushoz, akkor újra fel kell fedeznünk az ő közösségvállalását népével, és az ő szeretetével kell fordulnunk szenvedő embertársaink felé. A bíboros hozzátette: a gyógyulni vágyó, a tanítást hallani akaró tömeg, amely Jézust kísérte, a nép, amelynek körében gyógyított, az egész emberiséget jelképezi.

Darvas István

, a Bét Jehuda zsinagóga rabbija arról beszélt, hogy az őszinte szívvel elmondott ima és az abba vetett hit az egyik legerősebb kapocs ember és ember között ezen a földön. Háfec Háimnak, az 1838 és 1933 között élt, nagy hatású rabbinak a gondolatait idézve kiemelte: aki azt szeretné, hogy imája mielőbb meghallgatásra találjon, az imádkozzon az egész közösségért, mert a közösségért mondott imát Isten hamarabb hallgatja meg, mint az egyénért mondottat. Az imaóra elején az egyházi vezetők és a különböző felekezetek képviselői csendben imádkoztak a veronai buszbaleset áldozataiért és a sérültek mielőbbi gyógyulásáért. A szertartáson részt vettek és imát mondtak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői és képviselői. Az ökumenikus imahetet 1908-ban rendezték meg először az egyesült államokbeli Graymoorban. A ma már világszerte megtartott rendezvényhez két évtizede csatlakozott a MEÖT, mára pedig az ország szinte minden településén megszervezik. Az imahetet lezáró zsidó-keresztény imaórát 2012 óta szervezi a Keresztény-Zsidó Társaság és az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.