Emberi, túlságosan is emberi – Duray Tibor műveiből nyílik kiállítás a REÖK-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

duray_tiborJanuár 27-én, pénteken 17 órakor nyílik tárlat Duray Tibor műveiből a REÖK-ben “Emberi, túlságosan is emberi” címmel.

Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan fest-ményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a ren-delkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban elhunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel.

A szegedi Reök-palota körbejárható kiállítótermében tematikus csoportokba szedve láthatjuk Duray alkotásait: a monumentális méretű Aranykort, a korai art decós képeket, a Derkovits hatás nyomán, ám saját hangon megszólaló, megkapó enteriőröket, zsánerképeket és portrékat, a háborús és minden bizonnyal 56-os élmények szuggesztív műveit, a spontán manuális készségről tanúskodó tusrajzokat, a késői apró tájképeket és a hatalmas üvegablak-terveket, a talányos színpadképeket.

Default thumbnail
Előző sztori

Szabó Tünde: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz

Következő sztori

TRINNO projekt: Online konzultációs lehetőség

Legutóbbi hasonló cikkek