Egyetem

Duális képzésről szóló megállapodást írtak alá fővárosi és vidéki egyetemek

Duális képzésről szóló megállapodást írtak alá fővárosi és vidéki egyetemek

2017. január 20., péntek
Duális képzésről szóló megállapodást írtak alá fővárosi és vidéki egyetemek

Élelmiszeripari mérnök és gépészmérnök hallgatók szerezhetnek munkatapasztalatot annak a duális képzésről szóló megállapodásnak köszönhetően, amelyet négy egyetem és a Coca Cola HBC Magyarország írt alá pénteken Budapesten.

A szeptemberben induló képzéseket rögzítő megállapodást a Szent István Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem képviselője látta el kézjegyével.

Nagy István

, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a magyar-amerikai gazdasági együttműködés bátran nevezhető sikertörténetnek, hiszen ma az Egyesült Államok Magyarország Európai Unión kívüli legnagyobb befektetője, legfontosabb exportpiaca, egyben második legfontosabb kereskedelmi partnere és harmadik legfőbb importforrása. Az Egyesült Államokból származó befektetések összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, 1600 amerikai cég mintegy 100 ezer magyar embernek ad munkát - mutatott rá. Kiemelte: fontosságát tekintve e cégek közül is kiemelkedik a Coca-Cola HBC Magyarország. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy hazánk tíz amerikai stratégiai partnere közül a Coca-Colával született meg az első megállapodás - közölte az államtitkár. Rámutatott: a duális képzéssel a kormány legfontosabb célja a gyakorlatorientált felsőoktatás erősítése, amelynek segítségével megteremthető a gazdaság igényeinek megfelelő, a fokozódó kihívásoknak is megfelelni tudó szakembergárda. Kitért arra, hogy a megállapodás értelmében gépész- és élelmiszeripari mérnök hallgatók duális képzésben vehetnek részt az európai piacon kiemelkedő regionális gyártóbázisként működő dunaharaszti üdítőital-palackozóban. A nagy múltú vállalat segítségével a hallgatók már egyetemi éveik alatt közvetlen tapasztalatokat és ismereteket szerezhetnek a munka világáról, lehetőségük nyílik a szakmai kompetenciák elsajátítására és gyakorlására. Testközelből ismerhetik meg a csúcstechnológiát képviselő berendezéseket, gyártási folyamatokat - fejtette ki Nagy István, aki kitért arra is: a 2014-2020-as uniós ciklusban a duális képzést, a szakképzés-menedzsmentet és -irányítást érintő, valamint pályaorientációs, tehetséggondozási és tananyag-fejlesztési feladatokra 7 milliárd forint keretösszegű EU-s forrás áll rendelkezésre.

Tőzsér János

, a Szent István Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: az a cél, hogy a duális képzés keretében lehetőséget teremtsenek a hallgatóknak, akik egy különleges képzési formában vehetnek majd részt. Hozzátette: olyan céggel írták alá a megállapodást, amely Magyarország gazdasági környezetébe évtizedek alatt beépült és bizonyította a fiatal generáció iránti elkötelezettségét. Nyolc karuk közül négyen vannak az érintett tárgykörben képzések - jelezte a rektor, aki kitért arra is: eddig 12 élelmiszeripari céggel kötöttek megállapodást.

Szabó István

, az Emmi felsőoktatási osztályvezetője arról beszélt, a hazai gazdaság további növekedését gátolhatja, ha nincs elegendő jól képzett munkaerő, ezért tartják fontosnak a képzési forma támogatását. Célként jelölte meg a képzések és abban résztvevő hallgatók számának növelését. Olyan uniós pályázat is készül, amely a duális képzéseket támogatja majd, s szeretnék a mesterszakos hallgatók felé is jobban kiterjeszteni - közölte.

Minal Agelidis

, a cég vezérigazgatója elmondta: első lépésként harminc tehetséges diáknak kínálnak állást és képzési lehetőséget 3,5 éven keresztül. Kiemelte: egyetlen vállalat sem lehet sikeres anélkül, hogy sikeres legyen abban a közösségben, amelyben működik. A cég ötven éves története Magyarországon ennek bizonyítéka - vélte, hozzátéve: mindig is keresték az együttműködési lehetőségeket Magyarországgal és a magyar kormánnyal. Kitért arra: csaknem 50 ezer kereskedelmi partnerük van, a legnagyobb forgalmazó- elosztó hálózatot működtetik Magyarországon, s 24 európai országba exportálnak. A vezérigazgató hangsúlyozta: számos jól képzett szakemberre és tehetséges fiatalra van szükségük, hogy összetett tevékenységüket folytassák. Nagyra értékelte a kormány járulékcsökkentési intézkedéseit, amelyet januárban vezettek be, ez újabb erőforrásokat szabadít fel, amelyet oktatási, képzési célokra tudnak felhasználni. Hisznek a magyar oktatási rendszerben és a duális képzési programban - fogalmazott a vállalati vezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.