Gazdaság

Czerván György: az agrártámogatásoknak köszönhetően stabilabbá vált a termelők helyzete

Czerván György: az agrártámogatásoknak köszönhetően stabilabbá vált a termelők helyzete

2017. január 13., péntek
Czerván György: az agrártámogatásoknak köszönhetően stabilabbá vált a termelők helyzete

Az agrártámogatásoknak is köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, és ezáltal stabilabbá vált a termelők helyzete - mondta Czerván György egy szakmai konferencián pénteken, Kecskeméten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a Közös Agrárpolitika (KAP) részeként a Magyarországnak jutó közvetlen támogatásokat és a piaci intézkedések forrásait tekintve összesen 8,9 milliárd euró áll rendelkezésre. A vidékfejlesztési forrásokra pedig 4,1 milliárd euró európai uniós és hazai forrás biztosított. Magyarország pozíciója az uniós támogatások alapján fajlagosan az egyik legjobb, fontos célkitűzés, hogy ez az arány ne romoljon - jegyezte meg.

Czerván György

a nemzeti támogatások változásai kapcsán elmondta: a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott gázolaj csekély összegű (de minimis) támogatás literenkénti összege 95 forintról 105 forintra nő, de megjegyezte, hogy a forrást továbbra is évente hektáronként legfeljebb 100 liter után lehet igényelni. Szólt arról is, hogy az agrártárca 2017-től a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés esetén az eddigi 50 százalékos támogatást 75 százalékra emeli, a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő: 8 ezerről 12 ezer forintra. Czerván György egy, a juh- és kecsketartó gazdák által igényelhető 300 millió forint keretösszegű új támogatási konstrukciót is bemutatott. A tenyészkos és -bak tenyésztésbe állítását támogatják az idén, amelyet először a 2016. október 1. és 2017. március 31. között vásárolt, illetve tenyésztésbe állított apaállatok után kaphatnak az állattartók. A támogatás az apaállat értékének legfeljebb 75 százaléka. Az idén változó szabályok közül kiemelte, több ponton módosulnak a zöldítés előírásai, kibővül például az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, valamint az átláthatóbb kezelés érdekében az ökológiai jelentőségű másodvetések esetében fenntartási időszakot írnak elő. A nitrogénmegkötő növények közül a közönséges vagy veteménybab termesztési idejét az alkalmazott termesztési technológiához igazítják. A decemberben és januárban tapasztalt időjárásról szólva Czerván György kiemelte: hótakaró hiányában a tartós hideg minden bizonnyal segíti a kártevők visszaszorulását, azonban az őszi vetéseknél, a repcénél és az árpánál is biztosan jelentős fagykárok keletkeztek. A madárinfluenzával kapcsolatban elmondta, az állomány levágásából származó közvetlen kár már mintegy 3 milliárd forint, amelynek enyhítésére a megfelelő összegű forrás rendelkezésre áll. Hozzátette, hogy a közvetlen kár felmérése és megoldása, mint például a piaci pozícióvesztés azonban még jelenleg is tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.