Egészség

Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány

Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány

2017. január 17., kedd
Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány
korhaz_varo_rendelo

Január 9-e és január 15-e között, az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 2. héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,2074 %-a, 207 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely tízszerese az előző heti megbetegedéseknek.

Csongrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma jelentősen emelkedett, a járási adatok között azonban jelentős eltérések vannak. Az influenza aktivitás megyei szinten meghaladta a járványküszöböt (0,150 %), azonban Szentes és vonzáskörzetében, valamint Makó és vonzáskörzetében még mindig igen alacsony az aktivitás. Szeged és Hódmezővásárhely esetében az aktivitás már mérsékeltnek tekinthető.

Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 28 fő (0,1257 %)

- Hódmezővásárhely és vonzáskörzete 18 fő (0,1610 %) - Makó és vonzáskörzete 10 fő (0,0901 %) Szegedi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 172 fő (0,3669 %) Szentesi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 7 fő (0,0509 %)

A betegek kor szerinti megoszlása a következő:

0-14 éves korosztályból 121 fő megbetegedést 15-34 éves korosztályból 43 fő megbetegedést 35-59 éves korosztályból 29 fő megbetegedést 60 éven felüli korosztályból 14 fő megbetegedést jelentettek. A második héten a sentinel orvosoktól nem érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára Csongrád megyéből. Hagyományos, diagnosztikai célból beküldött garatmosó folyadékból az OEK laboratóriuma 1 esetben igazolta Influenza A vírus kóroki szerepét. A Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Laboratóriuma egy esetben mutatott ki Influenza A vírust klinikán kezelt beteg mintájából. Tekintettel arra, hogy a megbetegedések aránya Szeged és vonzáskörzetében, valamint Hódmezővásárhely és vonzáskörzetében meghaladja a járványküszöböt, január 18-tól kezdődően az alábbi egészségügyi intézmények meghatározott telephelyein határozati úton látogatási tilalmat rendelnek el: - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg ellátó szervezeti egységében, - Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, - Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyi telephelyén és a Kakasszéki Gyógyintézetben. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes. Influenza járvány miatti látogatási tilalom a megelőző influenza szezonokban is érvényes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.