Közélet

Csalók előzetes letartóztatását rendelte el a Szegedi Járásbíróság

Csalók előzetes letartóztatását rendelte el a Szegedi Járásbíróság

2017. január 25., szerda
Csalók előzetes letartóztatását rendelte el a Szegedi Járásbíróság

A Szegedi Járásbíróság kilenc esetben nem jogerősen elrendelte azon gyanúsítottak előzetes letartóztatását, akiket költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a vám- és pénzügyőrség. További két esetben a bíróság nyomozási bírójának végzése a mai napon jogerőre emelkedett. A gyanúsítottak előzetes letartóztatása február 25-ig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az érdekeltségi körükbe eső gazdasági társaságok 2015-2016. évben nem végeztek valós gazdasági tevékenységet, egymással színlelt gazdasági kapcsolatban álltak, fiktív számlák befogadásával a társaságok adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentették. A gyanúsítottak egy része megrendelések szervezésével, szerződéskötések lebonyolításával, illetve fiktív számlák könyvelésben, adóbevallásban történő felhasználásával, bűnsegédként segítette a szervezet tevékenységét. A gyanúsítottak tevékenységüket egy hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoportban hajtották végre, melynek célja 5 évi, vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése volt, azaz a gyanúsítottak vonatkozásában a bűnszervezetben történő elkövetés megállapítható. A rendelkezésre álló adatok szerint a valós gazdasági tevékenységet nem végző gazdasági társaság látszólag a Közösség területéről, lengyel gazdálkodóktól vásárolta a két további kft.-nek eladott tojást, mely ügylet célja pusztán ezen két kft. közvetlen EU-s beszerzéseinek leplezése volt. A kft., mint belföldi gazdálkodó közbeiktatására azért volt szükség, hogy a két kft. a Közösség területéről nettó áron tudjon termékbeszerzést eszközölni, illetve a biztosított költségszámlák után általános forgalmi adót levonásba helyezni. A számlákat könyvelésekben, adóbevallásokban szerepeltették, így a társaságok adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentették. Egy másik esetben az érintett gazdasági társaság – közösségi partnerektől származó beszerzéseinek leplezése érdekében is - szintén színlelt gazdasági kapcsolatban állt egy kft.-vel, amelytől 2015-2016. évben szójaolaj és szójadara termékek vásárlása kapcsán fogadott be fiktív költségszámlákat és a befogadott fiktív számlák könyvelésben, adóbevallásban történő felhasználásával jogosulatlanul csökkentette ÁFA-fizetési kötelezettségét. A bíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis alappal lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek, továbbá a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve mindezen túlmenően több gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság kényszerintézkedést elrendelő végzéseit az ügyész, két gyanúsított és védőik tudomásul vették, míg a többi gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be, így az ő vonatkozásukban azok nem emelkedtek jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.