Kultúra

Az „utolsó magyarról" az Emlékpontban

Az „utolsó magyarról" az Emlékpontban

2017. január 20., péntek
Az „utolsó magyarról" az Emlékpontban
emlekpont_utolso_magyar006

Ady Endre Hunn, új legenda című versét véve eszközül mutatta be a költő magyarságképét az Emlékpont pénteki, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett rendhagyó óráján Kovács Imre Attila irodalmár, a közgyűjtemény munkatársa.

A hódmezővásárhelyi Corvin, Gregus Máté és Kalmár Zsigmond szakképző iskolák diákjai számára megtartott előadás keretében az előadó mindenek előtt tisztázta a kultúra fogalmát és vázolta annak rétegeit a mindenki számára ismert tartalmaktól a magas kultúráig. Mint emlékeztetett, a magyar kultúra napjának dátuma Kölcsey Ferenc Himnuszának megszületéséhez kötődik, amely vers Erkel Ferenc zenéjén túl a hozzá kapcsolódó rituális formákkal – felállva éneklés, katonai tiszteletadás – a közösségi érzés élményét adja a magukat magyarnak vallók számára.

Ady Endréről

– aki magát mint az „utolsó magyart" határozta meg –

Kovács Imre Attila

elmondta: stílusának izgalmasságát annak a romantika és a modernitás határán történő mozgása adja, nyelvezetében megjelennek a protestáns prédikátorok és a kuruc költészet fordulatai, míg témaválasztása újszerű, amikor pénzről, erotikáról, vagy az Ugarról ír költeményeiben. – Ady Endre prófétai feladatot vállalt, amikor a magyarságot ostorozta – fogalmazta meg az előadó, hangsúlyozva, hogy azt a magyarságot bírálta, amelynek önmagát is részének tekintette, vállalva azt, hogy ezért őt nem szeretettel fogadják. A költő egészsége az 1910-es évek elejére megromlott, szanatóriumba került, amelynek magas költségéhez báró Hatvany Lajos biztosított jelentős anyagi támogatást. A mecénás Ady költészetét bíráló és verseit gyengének ítélő levelére a költő válaszul az Hunn, új legenda című összefoglaló igényű, ars poeticaként is értelmezhető költeményt írta. Kovács Imre Attila a verset elemezve rámutatott: Ady ragaszkodott költői autonómiájához az őt meg nem értő kor véleményével szemben, míg az egyénen belül meglévő sokszínűség, vagy másképpen ellentmondásosság feloldását a közösséghez, a nemzethez való tartozásban jelölte meg, ezzel a romantika dilemmáját egyén és közösség kibékíthetetlen kettősségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.