Írjon nekünk

Egyetem

Ábrahám Vera, Kolonics Erika és Nagy Károly kapott Szeged Kultúrájáért Díjat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

magyar_kultura_napja_dijatado015kf

A Szeged Kultúrájáért Díjból hármat, a Kölcsey-éremből 12-t adományoztak idén, egy közösséget és egy céget is kitüntetettek. Botka szerint a kultúrába nem szabad beleszólnia a politikának, csak a működést feltételeit kell biztosítania.

Idén az IH Rendezvényközpontban adták a Magyar Kultúra Napja alkalmából az önkormányzat díjait. Az ünnepség elején egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Novák András festőművészre.„Különlegesen fontos nap ez nekünk, mert tisztában vagyunk azzal, hogy Szeged azért valódi, élhető európai régióközpont, mert tradicionálisan, színes, szabad kulturális életünk van” – mondta Botka László polgármester. A politikának egyetlen szerep van, hogy a feltételeket, a finanszírozást biztosítsa. A tervek szerint 4,5 milliárd forintot szánnak a város kulturális intézményeinek működtetésére, műhelyek támogatására 2017-ben. Úgy látja, országosan nem így történik, mert „a mai magyar hatalom a kultúrát is szét akarja szakítani”. A Szeged Kultúrájáért Díjat 2017-ben Ábrahám Vera, Szűcsné Kolonics Erika és Nagy Károly nyerte el.

Ábrahám Vera nyugalmazott könyvtárost ma a legtöbben a szegedi zsidóság kutatójaként ismerik. Írt kötetet a híres szegedi rabbi,Lőw Immánuel sírverseiről, a szegedi zsidó temetőről. Rendszerezte a Szegedi Zsidó Hitközség irattárát, a dokumentumok közül többet az Új Zsinagóga rekonstrukciójánál is fel tudtak használni. ma is aktív kutatómunkát végez, együttműködik a Szegedi Tudományegyetem néprajzkutatóival, az Országos Rabbiképző Egyetem oktatóival.

Két évtizede aktív résztvevője Szeged kulturális életének Szűcsné Kolonics “Koló” Erika. Előbb néptáncos, majd néptáncoktató lett, több száz gyermeket ismertetett meg a Százszorszép Gyermekházban a hagyományokkal. A Bartók Béla Művelődési Központ munkatársa volt, majd az intézmény megszüntetése óta az Ifjúsági Házban dolgozik. Jelenleg ő a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezője.

A harmadik kitüntetett Nagy Károly festőművész. Az alkotó életpályájából kiemelték, hogy rengeteget tett a szegedi grafika megismertetéséért. Szerkesztette a Szegedi Műsor című kulturális lapot, ő szervezte meg többek között az első kettő Táblakép Festészeti Biennálét.

Kölcsey-éremmel jutalmazták Darázs József festőművészt, Török János klarinétművészt, Varga Laura fuvolaművészt, Annus Gábort, a Tiszatáj szerkesztőjét, Barnák László színész-rendezőt, T. Molnár Gizella főiskolai tanárt, Csúry László órásmestert és Antal (Nyemcsok) Éva újságírónőt. Szabó Anita és Balogh Csongor standardtáncosok együtt nyerték el az elismerést táncművészeti munkásságukért. A 10 éves Délikert Napsugár Táncegyüttes népművészeti tevékenységéért kapott érmet, a ContiTechnek pedig a kultúratámogató tevékenységét ismerték el.

Egészség

Tudományos napot rendeznek az egyetemen az Alzheimer-kórról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án, pénteken.

Tovább olvasom

Egészség

Új helyre költözött a Gyermekgyógyászati Klinika egyik szakambulanciája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A régi Gyermekkórház épületében várják a kis betegeket.

Tovább olvasom

Baleset

Megkezdődött a baleset-megelőzési kurzus az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben több mint ötvenen vesznek részt a képzésen.

Tovább olvasom

Aktuál