Közélet

A Tisza jegére lépni öngyilkosság lenne + FOTÓK

A Tisza jegére lépni öngyilkosság lenne  + FOTÓK

2017. január 11., szerda
A Tisza jegére lépni öngyilkosság lenne  + FOTÓK
jegrol_mentes020kf

A tűzoltóknak kétszer kellett léket vágniuk a Maty-éri olimpiai központ jegére, hogy megkezdhessék a jégről mentési gyakorlatot, annyira hideg volt még szerda délután is. A szakemberek 25 centis jégpáncélt mértek, ilyen vastagságra egyébként már bátran rá lehet merészkedni a kijelölt helyeken.

Ezen a télen szerencsére még senkit sem kellett kihúzni a jeges vízből Szegeden és környékén, az állóvizek ugyanis kellően befagytak ahhoz, hogy biztonságosak legyenek - mondta portálunknak

Seller András

, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője. Már 10 cm vastag jégpáncél elég ahhoz, hogy a téli sportok szerelmesei birtokba vegyék az erre kijelölt tavakat, a befagyott folyóvizek, mint amilyen a Tisza is, viszont tiltott területek a korcsolyázni vágyók számára. "A befagyott folyóvizeken tartózkodást jogszabály tiltja. Nemcsak azért nem szabad rámenni, mert tilos, hanem mert egyenesen őrültség is. A folyó jegén tartózkodni potenciális öngyilkosság. Ha valaki alatt beszakad, biztosan a jég alá merül, onnan pedig nincs menekvés, a túlélési esély mindössze 5 százalék. Állóvizek esetében kisebb valószínűséggel sodródik el az ember, vagy megtalálja a léket, ahonnét tud segítséget kérni, ki tud mászni." A mentést ezúttal a Szegedi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság egységei, a sándorfalvi önkéntes tűzoltók, valamint a Szegedi Vízimentők Szakszolgálatának állománya közösen gyakorolta, a bajbajutottat alakító száraz búvárruhások kimentésére alig tíz percre volt szüksége a szakembereknek. A segítőket mentés közben a partról biztosították. Azt, aki a vízben van, egy gerinchordágyra húzták fel, hogy a partról a kötelek segítségével egyszerűbb legyen kivontatni. A jégről mentéshez használt eszközök Seller András szerint nem a legmodernebbek, de így is jó szolgálatot tesznek baleset esetén. A sándorfalviaktól kölcsönzött gumicsónakkal, gerinchordággyal, tűzoltólétrával rendelkeznek, egyik sem speciális jégről mentési eszköz, de biztonságos. Az időjárás az elmúlt egy hétben kedvezett a téli sportok szerelmeseinek, a szakszolgálat vezetője mégis hangsúlyozta, a 0 Celsius-fokos vízben akár 20-30 másodperc alatt is bekövetkezhet a hidegsokk. Azt tanácsolta, ha bajbajutottat látunk, hívjuk a 112 és a 104-es segélyhívó telefonszámokat, az egységek azonnal a helyszínre fognak sietni. "Ha olyasvalaki észlelte a balesetet, aki felkészült, akkor kúszva közelítse meg a bajbajutottat, vigyen magával kötelet, esetleg botot, hogy ne közvetlenül fogja meg az illetőt. Ha a baleset úgy következik be, hogy annak nincs szemtanúja, akkor fontos, hogy az ember ügyeljen rá, ne kerüljön a jég alá, s próbáljon kimászni annak felszínére. Minél hamarább menjen a partra, és értesítse a mentőket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.